banner564

Ekstrem bir artış yok

Meteoroloji Dairesi Müdürü Buran; Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında mevsim normallerinin biraz üzerinde sıcaklık beklendiğini söyledi

Ekstrem bir artış yok
banner598

Tuğçe Ülkü AYDIN   
Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Mayıs, Haziran Temmuz aylarında mevsim normallerinin yarım ve 1 derece üzerinde bir sıcaklık artışı beklediklerini, ekstrem bir sıcaklık artışı beklemediklerini söyledi.
Buran, yaz döneminde yağış miktarlarının da mevsim normalleri civarında olacağını düşündüklerini, yaz dönemlerinde mevsim normallerinin üzerinde bir yağış beklentileri bulunmadığını belirtti.
Buran, Mayıs ayında da yağışların aralıklı olarak devam etmesi beklentisinde olduklarına işaret ederek, önümüzdeki kış için bir şey söylemenin ise çok erken olduğunu, hangi sistemlerin ülkeyi etkileyeceğinin, dünyada ne olacağının bilinmediğini kaydetti.
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Rum tarafının bu yıl için açıkladığı yağış miktarını kendilerinin bulamadığına işaret ederek, 1975’ten bu yana bütün kayıtları incelediklerini, öyle bir istatistiki bilgi olmadığını söyledi.
Buran, ne yıllık yağış toplamında, ne de Eylül-Nisan periyodunda yağışların normallerin üzerinde olmasına rağmen rekor olmadığını vurguladı.
Buran, “Değişik değişik yıllarda, Örneğin Eylül’de daha çok yağmur yağmış, Ekim’de daha çok yağmur yağmış. Yağış miktarlarına baktık yine rekor değil. Bu seneki yağışlar 7. sırada” dedi.

Bu yılki avantaj, yağışlar kesintisiz devam etti
Tüm istatistiği incelediğini, KKTC’nin 2010 Eylül’den -2011 Nisan ayına kadar 880.7 kg yağış aldığını, bunun birinci sırada olduğunu, ancak 2018-2019’da 573.7 kg yağış aldığını aktaran Buran, bu yılın avantajının yağışın hep normallerin üzerinde ve kesintisiz devam etmesi olduğunu kaydetti.
Buran, bu süre içinde hemen hemen 3-5 gün yağış olmadığını, diğer günler yağmur yağdığını söyledi. Rum tarafının son 118 yıla göre bu yılın en yağışlı ikinci senesi olduğunu açıkladığını, ancak 118 yıllık veriyi nereden bulduklarını bilemediğini kaydetti.
Buran, “İngiliz döneminden olsa bile adada kaç tane istasyon vardı ki tüm adayı temsil ediyordu. Bence bu bilgi yanıltıcıdır” dedi.
KKTC için 1975 yani Meteoroloji Dairesi’nin kuruluşundan itibaren düzenli kayıtları bulunduğunu belirten Buran, 1975’den 2018’e kadar tüm kayıtların elektronik ortamda arşivlenmiş olduğunu söyledi.
Raif İlker Buran, KKTC’nin uzun yıllar yağış ortalamasının, yani 1981-2010 yıllarını kapsayan dönemlerde 365.7 kg/m2 olduğunu, 2018’in ortalama 452.5 kg’lik yağışının KKTC’nin ortalamasının yüzde 24 üzerinde gerçekleştiğini söyledi.

Bu yaz çok sıcak olmayacak
“Yıl yağışlı geçtiği için ‘yıl sert geçti yaz da çok sıcak olacak’ gibi yorumlar yapılıyor. Bu yorumlar bence doğru değildir. Yıl yağışlı geçti ama soğuk geçmedi. Sıcaklıklar mevsim normallerinde veya üzerindeydi. Bu yazın da çok sıcak olacağını beklemiyoruz.”
Buran, Mayıs ayında da yağışların aralıklı olarak devam etmesi beklentisinde olduklarına işaret ederek, önümüzdeki kış dair bir şey söylemenin ise çok erken olduğunu, hangi sistemlerin ülkeyi etkileyeceğinin, dünyada ne olacağının bilinmediğini kaydetti.
Boğaz’da yaşanan sel felaketinde ölen gençlere Allah’tan rahmet dileyen Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, yaşanan tüm süreçlerde kendilerinin üzerlerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirdiğini, gerekli ihbar ve uyarıları yerinde ve zamanında yapıklarını sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474