banner564

18 yılda elde edilecek gelir: 9 milyar dolar

Rum Enerji Bakanı Lakkotripis; Noble Energy, Shell ve Delek Drilling arasında imzalanan anlaşmanın en vurucu noktasını açıkladı

18 yılda elde edilecek gelir: 9 milyar dolar
banner598

    Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Anastasiadis’in başkanlığında gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi ile “Afrodit” yatağındaki şirketler grubu (NobleEnergy, Shell, DelekDrilling) arasında varılan anlaşmanın, Rum Yönetimi’ne 18 yıl içerisinde 9 milyar doları aşan bir gelir getirmesinin beklendiğini açıkladı.

   Alithia gazetesinin “9,4 Milyar Dolarlık Gelir- Afrodit Yatağının İşletilmesi 2024 Yılında” başlıklarıyla yayımladığı haberine göre Lakkotripis, Afrodit yatağında lisans sahibi şirketlerle yapılan müzakerelerin tamamlandığını söyledi.
   Müzakerelerin bu aşamada, gelirlerin orantılı paylaşımı sözleşmesindeki bazı şartların değişmesiyle alakalı olduğunu ve şu an iki tarafın geliştirme ve üretim planını ele aldıklarını ifade eden Lakkotripis, bunlar tamamlandığı ve bakanlar kuruluna bu iki belge sunulduğu zaman, Afrodit yatağının işletme noktasına kadar gidebilmesi için, bir işletme izni çıkarılacağını dile getirdi.
   Bunun, bu şartlar altında şirketlerle yapılan iyi bir anlaşma olduğunu düşündüklerini dile getiren Lakkotripis, bu anlaşmanın Rum Yönetimi’nin 18 yıl boyunca 9 milyar doları aşan önemli bir ticari gelir elde etmesine izin vereceğini, öte yandan her zaman ortalama varil başına 70 dolarlık petrol fiyatıyla konuştuğunu belirterek, “çok ciddi gelirlerden” söz etti.

Umut verici gelişme
   Lakkotripis “Kıbrıs’ın doğal gaz üreticisi olacağını”, öte yandan revize edilmiş olan sözleşmenin, üzerinde mutabakata varılmış olan şeylerin hayata geçirilmesi konusunda oldukça sert maddeler içereceğini de söyledi.
Lakkotripis“sözleşmeye bazı somut ifadeler konduğunu, şirketlerin bunlara saygı duyması gerekeceğini, aksi takdirde bunun sözleşmeye çok ciddi yan etkileri olabileceğini” de belirtti.
   Gelirlerin değişken ve bunların uluslararası petrol fiyatlarına bağlı olacağını dile getiren Lakkotripis, petrolün uluslararası fiyatının ne olacağı öngörülemediğinden 3 senaryonun masaya yatırıldığını, bunların varil başına 60 dolarlık düşük bir senaryo, 70 dolarlık ortalama bir senaryo ve 80 dolarlık yüksek bir senaryo olduğunu izah etti.
   Gelir paylaşımı konusunda ise, 18 yıllık süre boyunca ortaya çıkacak olan ve kısıtlı miktarda olacak olan “teorik kayıpların” ekonomik faaliyetlerle karşılanacağını belirten Lakkotripis, çünkü bunun 7,9 milyar dolarlık altyapıyla “Kıbrıs Cumhuriyeti’nde” gerçekleşecek en büyük proje olacağını ve bu ekonomik faaliyetlerin bir kısmının yerel ekonomiye geçeceğini ifade etti.
Lakkotripis, anlaşmanın birçok faydası olacağını, öte yandan Mısır’la da olan ilişkilerini sağlamlaştırmakta olduklarına işaret etti.

İlk üretim 2024-2025
   Şu an görüşülmekte olan geliştirme ve üretim planına göre, ilk doğal gazın 2024-25’ten önce beklenmemesi gerektiğini de anlatan Rum bakan, başka bir soru üzerine ise, şu an ilk önceliğin, yatağın geliştirilebilmesi için, ihracat sözleşmesinin kesin olarak kapanması olduğunu ifade etti.
 Elde edinilen bilgilere göre, anlaşmanın devlet için yüzde 57, şirketler grubu için de yüzde 43 gelir öngördüğü belirtiliyor.
Devletin gelirleri yılda ortalama 522 milyon dolara ulaşacak. Özellikle, Rum Yönetimi ilk yıllarda ve şirketler grubunun altyapılarla ilgili yatırımını telafi edene kadar, yıllık 200 milyon dolarlık bir gelire sahip olacak.
Aynı bilgilere göre, sözleşme, uygulanmadıkları takdirde şirketler grubunun sözleşmeyi kaybedeceği maddeler içeriyor. Özellikle, sözleşmede, şirketler grubunun 2020 yılının ikinci yarısında yeni bir teyit sondajı ve yatağın geliştirilmesi için teferruatlı incelemeler yapmasını öngörüyor. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473