banner564

50 milyon Euro’luk 33 dava geliyor

Türkiye 2003’ten bu yana ilk defa bir Kıbrıslı Rum’a14 bin 526 Euro manevi tazminat ödedi

50 milyon Euro’luk 33 dava geliyor
banner598

    Türkiye, Avrupa Konseyi kanalıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bir kararı uyarınca Kıbrıslı bir Ruma, 14 bin 526 Euro düzeyinde manevi zarar ödedi. Rum Haber Ajansı’na göre;  yasal harcamalar ve KDV için de ayrıca ödeme yapıldı.

   Ankara’nın 2003’ten bu yana ilk defa bir Kıbrıslı Rum’a malıyla ilgili zarardan dolayı  tazminat ödediğine dikkat çeken Rum haber Ajansı; KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’nda muamelelerin uzun sürdüğü ve sonuçsuz kaldığını belirten AİHM’in gündeminde 33 ayrı dava bulunduğunu ve Türkiye’den bu davalar için 50 milyon Euro talep edildiğini bildirdi.

‘Kıbrıs Cumhuriyetini tanıdı’

   Kıbrıslı Rum Andriani Joannou’nın avukatı Achilleas Demetriades; Rum Haber Ajansı’na (KHA), bu gelişmenin Türkiye açısından diğer 33 ayrı davayla ilgili 50 milyon avroyu ödemesinin yolunu açtığını, öte yandan KDV’nin ödenmesinin de aslında Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığını teyit ettiğini belirtti.
   Soruları yanıtlayan Demetriades, kararın Aralık 2017’de çıktığını ve Mart 2018’de sonuçlandığını hatırlattı.
   Karar sonuçlandığında, karşı çıkan ülkenin üç ay içinde uyması, Türkiye’nin 12 Haziran’a kadar ödemesi gerektiğine işaret eden Avukat Demetriades, Mahkeme’nin Türkiye’den 7,000 avroluk manevi zarar ve KDV’yi ödemesini istediğini kaydetti.
   AİHM düzeyindeki bu davalarla ilgili Türkiye’nin sorunlarından birinin Kıbrıslı Rumlara doğrudan ödeme yapmak istememesi olduğuna dikkati çeken Achilleas Demetriades, Türkiye’nin Mahkeme kararının belirlediği son tarihi yerine getirmek için bir yol bulduğunu görmenin ilginç olduğunu ifade etti.
   “Görülüyor ki Türkiye ödemeyi Avrupa Konseyi’ne yaptı ve Avrupa Konseyi 21 Mayıs’ta başvuru sahibinin hesabına toplam 14 bin 526 Euro’yu yatırdı” diyen Demetriades, bunun 2003’ten, Türkiye’nin Titina Loizidou’ya yaptığı ödemeden bu yana mülkiyetle ilgili bir davada yaptığı ilk zarar ödemesi olduğuna işaret etti.
     Avukat Demetriades, şöyle devam etti:
   “Bu, diğer toplam miktarı 50 milyar avro olan ve hala daha beklemede olan diğer açılan 33 dava açısından oldukça önemlidir.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474