banner564

64 yılda değişim yok

EOKA terör örgütünün kuruluşunu kutlayan Rumlar, Kıbrıs’ı kana bulayan Grivas’ın heykeli önünde saygı duruşuna geçti

64 yılda değişim yok
banner598

  Terör örgütleri listesinde bulunan EOKA’nın 64’üncü kuruluş yıldönümü Güney Kıbrıs’ta törenlerle kutlandı. AKEL dışındaki tüm siyasi parti liderleri EOKA’nın kurucusu, terör elebaşısı Grivas’ın heykeli önünde saygı duruşunda bulundu. Resmi geçit töreninde öğrenciler ve EOKA’cılar Yunan bayraklarıyla yer aldı.

   Bu arada Rum siyasi partileri ve Hükümet Sözcüsü Prodros Prodromu 1 Nisan EOKA günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
   Fileleftheros gazetesi, Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun bir ayin çerçevesinde yaptığı açıklamaya da yer verdi. 
   Prodromu, Güney Kıbrıs’ta Lefkoşa’ya bağlı “Nikitari”de dün düzenlenen ayinde 25 Mart ve 1 Nisan yıldönümlerinin “ikiz” olduğundan söz etti ve ikisinin de aynı anneye, özgürlüğe sahip olduğunu savundu.
   Prodromu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakere masasında Türkiye’nin karşılarında durduğu ve BM Genel Sekreteri’nin, bir çözüme, garantilerin ve herhangi bir dış müdahalenin kaldırılmasının ve işgal ordusunun ayrılmasının eşlik etmesi gerekliliğinden söz etti.
   Son aşamanın büyük kazancını geçerli kılacak şekilde, müzakerelerin yeniden başlamasını istediğini ifade eden Prodromu, bunu çocuklar ve bu ülkenin, barış, istikrar ve güveni için istediklerini belirtti. 

DİSİ: tarihin parlak sayfası
 
   DİSİ yaptığı açıklamada, “bugün çağdaş Kıbrıs tarihinin, Kıbrıslı mücadelecilerin ulusal örgütünün, ulusal kurtuluşunun parlak sayfasını andıklarını” ifade etti. 
   DİSİ açıklamasında gelecek zaman dilimi içerisinde, müzakerelerin yeniden başlaması yolunu açacak  referans şartlarında anlaşma sağlanması çabasının devam edeceğini belirtti. 
   DİKO, 1 Nisan 1955-59 mücadelesinden söz ederek, bu mücadeleyle birlikte Kıbrıs helenizmin geleceğinin kurulduğunu ifade etti. 
   Tarih sürecinde, Kıbrıs helenizminin koruma kalkanı olarak ortaya çıkan “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurulması ve bağımsızlık başarılarının göz ardı edilemeyeceğini, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin, Türkiye’nin “hakkaniyete aykırı planları” karşısında göz bebeği şeklinde korunmasında fayda bulunduğunu da belirtti. 
   EDEK, 1955-59 ulusal kurtuluş mücadelesinin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurulmasına yol açtığına işaret ederek, bu mücadelecilere yönelik minnettarlıklarının, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin korunması olduğunu ifade etti. 
   Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği, Vatandaşlar İttifakı ve Dayanışma Hareketi de birer açıklama yaparak, 1955-59 mücadelesinin ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin korunmasının önemini vurguladı.

Fotiu’nun mesajı

   Öte yandan, Politis gazetesine göre, Rum Eğitim Bakanı Kostas Habiauris ise mesajında çağdaş Kıbrıs tarihinin önemli yıldönümlerinden birini kutladıklarını belirterek, İngilizlere karşı verilen bu mücadelenin önemini vurguladı.
   Rum Başkanlık İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu da bir etkinlik çerçevesinde yaptığı konuşmada, EOKA mücadelesinin önemini vurguladı ve hayatını kaybedenleri saygıyla andıklarını belirtti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473