banner564

Anastasiadis ile görüştü

Kıbrıs sorununda ilerleme bekleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs’ı ziyaret etmeyi planladığı belirtildi

Anastasiadis ile görüştü
banner598
   Washington’un Kıbrıs sorununa müdahiliyetini artıracağı, bu çerçevede ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Kıbrıs’ı ziyaret etmeyi planladığı bildirildi.
   Fileleftheros “John Kerry Bavul Hazırlıyor” başlıklı haberinde 69’uncu BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak üzere New York’a giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ABD Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü kaydetti. 
   John Kerry’nin Türkiye ne söylüyorsa onu kastettiğine inanç belirttiği, Anastasiadis’in ise cevaben “bu, somut eylemlerinden ortaya çıkacak” dediği kaydedilen New York çıkışlı haberde Kerry’nin, önümüzdeki dönemde Ada’yı ziyaret etme ihtimalini yinelediği belirtildi. Gazete Amerikalı bir yetkilinin “Kerry Kıbrıs sorununa şahsen müdahil olacak. Ziyaretinin faydalı olup olamayacağını görmek için müzakerelerin ve Genel Sekreter’in yeni Özel Danışmanı Espen Barth Eide’in Ada’daki temaslarının sonucunu bekleyecek. ABD olguların ilerlemesi için elinden geleni yapacak” dediğine işaret etti. 
   Gazetenin, adını vermediği Amerikalı yetkili, Kerry-Anastasiadis görüşmesine değinirken, ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümüne olan ilgisini yineledi, BM himayesindeki müzakerelere ve yeni Özel Danışman’ın üstlendiği göreve verdiği desteğin altını çizdi. Devamla, Kerry-Anastasiadis görüşmesinin “yapıcı olduğunu” söyleyen yetkili “BM’nin yeni müzakerecisinin atanmasının ardından ilk müzakere turları, tarafların katılım şekilleri konusunda niyetlerinin çok ciddi olduğunu gösterdiğinden temkinli iyimserlik içerisindeyiz. Şu anda gerçek müzakerelerin başlangıcını görüyoruz” dedi.

“Ankara çözümde istekli”
   Bunun, Kerry-Anastasiadis görüşmesinde de net olduğuna işaret eden Amerikalı yetkili “Kıbrıs Rum tarafı yeni müzakereci ile çalışma taahhüdündedir. Sayın Kerry Ankara ziyareti sırasında Türkiye’nin çabayı desteklediğini ve meselenin çözüldüğünü görmek istediğini hissetti. Hafta içerisinde Kıbrıslı Türklerle de görüşme fırsatımız olacak ve müdahil olacağız. Prosedürde yeni olduğumuzdan temkinli iyimseriz ve yardımcı olmak istiyoruz” ifadesini kullandı.
   Habere göre Amerikalı yetkili Kerry’nin muhtemel Kıbrıs ziyaretine değinirken “planlarımızı netleştirdik. Sayın Eide Ada’ya iki ziyarette bulundu ve şimdi iki tarafla müzakerelerin ekim ayı boyunca devam etmesi çabalarını hızlandıracak. Eide ve tarafların, Dışişleri Bakanı’nın ziyaretinin yardımcı olabileceğine inandıkları anın ne zaman geleceğini göreceğiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2014, 09:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474