banner564

Anastasiadis’i korudu

Rum Sözcü, liderler arasında Akıncı’nın söylediği şekilde bir anlaşmanın olmadığını iddia etti

Anastasiadis’i korudu
banner598
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in New York sonrası ilk görüşmelerinin 4 Ekim Salı günü gerçekleşmesinin beklendiği haber verildi.
   Alithia “Günaşırı Görüşmeler” başlıklı haberinde, liderlerin, yoğunlaştırılmış görüşmelerinin önümüzdeki Salı günü yeniden başlamayıp günaşırı görüşmelerle devam etmesinin beklendiğini, yeni turda hedefin, Güvenlik ve Garantiler konusunda bir uluslararası konferans için temel yaratılması olduğunu yazdı.
   “Artık her iki tarafın da toprağın güvenlik konularıyla ilgisi olmadığını anladığını, bunun olumlu gelişme addedildiğini, Rum tarafının Camp David tipi bir görüşmeyi kabul edebileceğini” yazan gazete, Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in “The aims of punishment” konulu uluslararası kongrede yaptığı açıklamaları aktardı.
   Habere göre liderlerin yurtdışında Camp David tipi bir görüşme yapıp yapamayacakları, Rum tarafının böyle bir görüşmeye sıcak bakıp bakmadığı sorusuna muhatap olan Hristodulidis, “Sayın Akıncı’nın açıklamalarından anlaşıldığı üzere Toprağın artık Güvenlik ve Garantilerle bağdaşık olmadan görüşülmesi gereği vardır. Doğru yöndeki bu gelişmeyi kayda değer buluyoruz. Ne zaman ve nasıl yapılacağı tamamen iki liderin yetki ve sorumluluğundadır” dedi.
   Hristodulidis liderlerin bir sonraki görüşmesinin “muhtemelen gelecek Salı günü yapılacağını” belirterek, “Görüşme, müzakerelerin yeni yoğunlaştırılmış aşamasının başlangıcı da olacak” dedi, şunları ekledi:
   “Görüşmenin Pazartesi günü olması, her iki tarafın da (başka) yükümlülükleri olduğundan mümkün değil. Başlamak için en muhtemel gün Salıdır ancak prosedürün yeni aşamasının tam olarak ne zaman başlayacağına liderler BM aracılığıyla karar verecek. Görüşmelerin daha da yoğunlaştırılması kararlaştırıldı. Haftada 3-4 görüşme olacağı kanaatindeyim. Tarihlerin bugün netleşmesi bekleniyor.”
   Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in New York’taki üçlü görüşmede BM Genel Sekreteri’ne götürecekleri mesaj konusunda anlaşıp anlaşmadığı sorulan Hristodulidis “Öyle bir anlaşma yoktu, dolayısıyla Başkan’ın herhangi bir anlaşmayı bozması da söz konusu değil” cevabını verdi. “Yani, Akıncı’yı yalanlıyor musunuz?” sorusuna karşılık da Hristodulidis, “iki lider arasında, Akıncı’nın söylediği konuda anlaşma yoktu” dedi, şunları ekledi:
   “Sayın Akıncı’yı bu tür açıklamalar yapmaya iten nedenleri bilemem. Başkan Anastasiadis adına söyleyebileceğim; farklı görüşler, farklı yaklaşımlar olması, anlaşmazlıklar olması gayet normaldir ancak bütün bunlar kamuoyu önünde diyalogla çözülemez.”

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2016, 10:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474