banner564

‘Ara çözüm’

Rum yönetimi doğal gaz temini için uluslararası ihaleye çıktı

‘Ara çözüm’
banner598

Güney Kıbrıs’ın, kendi doğalgazını elde edene kadar daha ucuza elektrik üretilmesi için doğalgaz tedarik edeceği ve “ara çözüm” olarak adlandırılan süreç için, geçtiğimiz Cumartesi günü yeni bir uluslararası ihaleye çıkıldığı bildirildi.

Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi’nin (DEFA), 7–10 yıllık bir dönem için, kuruma doğal gaz tedarik edilmesiyle ilgili açık rekabet üzerinde tekliflerde bulunulması amacıyla, yeni bir uluslararası ihaleye çıktığını ve bunu AB Resmi Gazetesi aracılığıyla da yayınladığını haber veren Politis Gazetesi, ihaleye göre, Rum Elektrik İdaresi ‘ne(AİK) doğal gaz temin edilmesinin, 1 Ocak 2016–30 Haziran 2017 tarihleri arasında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü yazdı.

 

En az 7 yıllık


İhaleyle ilgilenenlerden iki öneride bulunmalarının istendiği, bunlardan birincisinin, 3 kez uzatma yapılması imkanı ile birlikte (7+1+1+1) doğal gazın 7 yıllığına temin edilmesiyle alakalı olduğu beliritilid.

Bu hususta, 2025 yılına kadar yapılacak uzatmalarla birlikte, 2016–2022 döneminden bahsedildiğini yazan gazete, ikinci önerinin ise, Rum kesimine yönelik Sahabet doğal gaz temininin doğrudan 10 yıl olması, yani 2016–2025 yılları dönemini öngörmesi gerektiğini kaydetti.
İlgililerin, doğal gazın AİK’in Vasiliko’daki elektrik santraline teslimiyle ilgili bütün ticari ve altyapı ihtiyaçlarını kapsayacak bütünlüklü öneriler sunması gerekeceğine dikkati çeken gazete, önerilerin, doğal gazın tedarik edilmesi, nakli ve işlenmesiyle alakalı olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Bütünlüklü öneri bekleniyor


DEFA’nın ilgili tarafları, yalnızca bütünlüklü çözümlerle ilgili öneriler sunmaya çağırdığını kaydeden gazete, ilgililerin ihaleye teklifte bulunacakları son tarihin, 24 Mart olarak tayin edildiğini ekledi.
Nihai sözleşmeyle ilgili seçim kriterinin, Rum kesimindeki elektrik fiyatının, yapılan her öneriyle şimdikine göre ne oranda azaldığı olacağını ifade eden gazete, DEFA’nın ilk önce “7+1+1+1”le ilgili teklifleri açacağını, bunlar arasında tatmin edici bir şey olmaması halinde ise, doğrudan 10 yıllığına doğal gaz tedarik edilmesiyle ilgili teklifleri açacağını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2014, 05:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473