banner564

‘Araştıma’ belgesi vermiyor

Rum Tapu dairesi, TMK’ya başvuruları engelleme girişimlerini sürdürüyor

‘Araştıma’ belgesi vermiyor
banner598

Rum Tapu Dairesi’nin,  KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’nuna (TMK) başvurmak için “araştırma belgesi” taleplerini vermediği bildirildi.

TMK’nın,  KKTC’deki eski mallarını satmak isteyen Rumlardan, Rum Tapu Dairesi’nden mallarıyla ilgili herhangi bir sorun olmadığına dair belge (araştırma belgesi) almalarını istediği, Rum Tapu Dairesi’nin de bu taleple başvuran Rumları, “gerekçelerinin ikna edici olmadığı” gerekçesiyle geri çevirdiği gaver verildi.

Haravgi Gazetesi, TMK’nın eski Rum malı alım satımları için “araştırma belgesi” istediğini belirterek,TMK’nın, tasarrufunda “Rum malı” bulunduran Kıbrıslı Türkleri de, tasarruflarındaki malları satın almak için sahibi Rumlarla temasa geçmeye teşvik ettiğini savundu.
Gazete, TMK’nın Kıbrıslı Türklere bu yöndeki teşviki Ankara’nın talimatıyla yaptığını idda ederek, “bu yeni politikanın, hatırı sayılır miktarda tazminat ödemesi istenen Ankara’nın yaşadığı ekonomik olumsuzluktan kaynaklandığını, çünkü TMK’nın çoğu kararının malın iadesi değil tazminat ödenmesi yönünde olduğunu” öne sürdü.

Kredi kolaylığı


Öte yandan Politis Gazetesi, Rum ticari bankaları ve kooperatiflerinin, KKTC’deki eski Rum mallarıyla ilgili MEMO (alacaklının mahkeme kararıyla borçluya ait malı bağlaması/bloke etmesi) uygulamasının devam ettiğini ancak, bundan böyle, KKTC’de eski malı olan Rumların yeni krediler alabilmeleri için kolaylıklar da getirildiğini duyurdu.

Gazete, Rum Meclisi “Göçmenler” Komitesi’nin önceki günkü toplantısında Rum tarafında faaliyet gösteren büyük bankaların ilgili birimlerine gönderilen ve talep olduğu hallerde MEMO’nun kaldırılmasını öngören genelgenin ele alındığını yazdı.
Genelgede, KKTC’de eski malı bulunan Rumun, Zararın Eşit Bölüşülmesi Merkezi Kurumu’ndan kredi alabilmesi için ipotek edilmek üzere, malına mahkeme kararıyla uygulanan blokenin (MEMO) kaldırılmasını ve ardından yeniden MEMO kapsamına alınması öngörülüyor.
Komitesinde konuşan Rum Kooperatif Federasyonu Başkanı Andreas Muskalli aynı uygulamanın kooperatif bankalarında da yapıldığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2014, 01:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474