banner564

‘Barış ikramiyesi’

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Hoyer, çözüm olması halinde Kıbrıs’ın 20 yılda 20 milyar Euro kazanacağını söyledi

‘Barış ikramiyesi’
banner598
 Güney Kıbrıs’ta bir dizi temasta bulunan Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer’in, Kıbrıs sorununun çözümünün önemli ekonomik kazançlarına atıfta bulunduğu haber verildi.
   Alithia gazetesi, “Barışın Kazancı” başlıklı haberinde, Hoyer’in, ekonominin, Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte 20 yıl içerisinde 20 milyar Euro civarında bir kazanç payına sahip olabileceği değerlendirmesinde bulunduğunu aktardı.
   Gazeteye göre Hoyer; Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin, ekonomik büyüme ivmesinin yüzde 4,5’e ulaşmasıyla, önümüzdeki yıl için 20 milyar Euro “barış kazancı” meydana getirebileceğini dile getirdi.
   Hoyer, Kıbrıs sorununun çözümünün bir dinamik meydana getirebileceğini ve bununla birlikte, adanın genel ekonomisine yönelik etkilerin güçlenebileceği değerlendirmesinde de bulundu.
   Gazete, Hoyer’in, Lefkoşa Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın perşembe akşamı düzenlediği yemeğe de katıldığını ve burada yaptığı konuşmada, Rum ekonomisinin iyileşmesinden duyduğu memnuniyeti gizlemediğini de belirtti.

Öncelik Maraş

   Gazete, “Hoyer’in yakınında bulunan kaynaklara dayanarak”, Avrupa Yatırım Bankası’nın, özellikle Maraş şehrinin değerlendirilmesiyle ortaya çıkacak turist akışı artışıyla meydana gelecek “barış kazancının”, Kıbrıs’ın “Gayri Safi Yurt İçi Hasılası”na (GSYİH) güçlü etkileri olacağını, kalkınma hızının da yüzde 4,5’e ulaşacağı tahmininde bulunduğunu da iletti.
   Hoyer’in adada bulunduğu süre içerisinde, “Maraş’ın iadesiyle ilgili komitenin üyeleriyle” bir araya geldiğini de yazan gazete, Hoyer ile komite üyelerinin, Kıbrıs sorununda Maraş’ın iadesini ve şehrin kökten yenilenmesini de kapsayacak işlevsel bir çözüme varılması halinde, bütün Kıbrıs için genel olarak açılmakta olan perspektifleri ele aldıklarını kaydetti.
   Gazete, “elde ettiği bilgilere dayanarak”, Hoyer’in Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgos Vasiliyu ile de bir araya geldiğini ve Vasiliyu ile “Kıbrıs” ve “Kıbrıs ekonomisiyle” ilgili güncel konular, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözüm perspektifleri konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını da iletti.
   Gazete, “kendilerine iletildiği üzere”, “Rum Yönetimi eski başkanının araştırma grubunun bir kısmının, Kıbrıs Türk toplumunda buna karşılık gelen grupla istişare içerisinde olduğunu ve çözümün finansal maliyetiyle ilgili veriler üzerinde çalışmakta olduklarını” da öne sürdü.

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2016, 09:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474