banner564

Başardınız

Hayati öneme sahip yasanın yıllardan beri KKTC Meclisi’nde bekletilmesi yüzünden işlem yapamayan TMK’nın AİHM tarafından ‘etkisiz’ bulunması Rumlara ‘Çifte Noel’ yaşatıyor

Başardınız
banner598
Raif DOĞRU
   Kuzeydeki Rum mülklerinin yasal bir yöntemle Türkleştirilmesi amacıyla oluşturulan KKTC Mal Tazmin Komisyonu’nun (TMK) parasızlık yüzünden yıllardan beri karar alamaması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından ‘etkisiz’ bulunması Rum liderliğine ‘Çifte Noel’ yaşatıyor.
  Tazmin Komisyonu’nun hızlı bir şekilde karar üretebilmesi için Meclis’e gönderilen ‘Şerefiye Vergisi Yasa Tasarısı’nın 2 yıldan fazla bir süre bekletilmesi, Türkiye’nin de bu yüzden para transferini durdurması  nedeniyle, kuzeydeki mülkünü satmak isteyen binlerce Rum’un başvurusu yanıtsız kalmıştı.
   Bunun üzerine AİHM’e başvuran ve tazminat talep eden Kıbrıslı Rum Andrianis Yoannu’nun haklı bulunması, Rumliderliği tarafından ‘Dönüm Noktası’ olarak değerlendirildi ve bunun diğer davalara örnek teşkil edeceği vurgulandı.
   Güney Kıbrıs’ın yüksek tirajlı Fileleftheros gazetesi konuyla ilgili haberi “İşgal Bölgelerinin ‘Komisyonu’ Etkisiz Bulundu… AİHM’den Koma Tu Ialou (Kumyalı) Göçmeni Kıbrıslı Rum’un Başvurusuna Yeni Dönüm Noktası Karar” başlıklarıyla verdi. 
    AİHM’in, Yoannu davasında KKTC’de malları olan Kıbrıslı Rumların talepleri konusunda dönüm noktası niteliğinde bir karar verdiği değerlendirmesinde bulunan gazete, Yoannu’nun TMK’nın prosedürlerinin uzun ve etkisiz olduğu şikayetiyle AİHM’e başvurduğunu belirterek, AİHM’in Yoannu’yu haklı bularak 7 bin Euro manevi tazminat ödenmesine hükmettiğini yazdı.
   Gazete, Türk tarafının, iç yargı imkanlarının tüketilmediğine dair itirazını reddettiğini de kaydetti. 
   Haberinde, davanın ayrıntılarına geniş bir şekilde yer veren gazete, başvuru sahibi Yoannu’nun avukatı Ahilleas Dimitriadis’in açıklamalarını da aktardı. 
   Gazeteye göre, Dimitriadis, kararı “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi. 
   Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla verdi:
   Politis: Etkili Değildi… AİHM Kıbrıs Türk Komitesi’nin Prosedürlerini Sorunlu Olduğuna Hükmetti
   Alithia: AİHM’İN Yoannu Kararı… Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Bir Davada Etkisiz Olduğuna Hükmedildi
   Haravgi: İşgal Bölgelerindeki Komisyon Etkisiz… Takip Edecek Davalar İçin De Olumlu Emsal Olarak Kaydediliyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2017, 11:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473