banner564

Belirleyici olacak

Spehar’ın temasları sonrasında gözler 9 Ağustos liderler zirvesine çevrildi

Belirleyici olacak
banner598

 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi Elizabet Spehar’ın Kıbrıs’taki liderlerle gerçekleştirdiği temaslardan sonra dikkatlerin 9 Ağustos’da gerçekleşecek olan liderler zirvesine yöneldiği bildirildi.
   Fileleftheros gazetesi “BM de Beklemede-Spehar’ın Bilgilendirici Temasları” başlıklı haberinde Birleşmiş Milletler’in (BM), bir sonraki adımlarını belirlemek için Kıbrıs’taki liderler arasında 9 Ağustos’ta yapılacak görüşmeyi beklediğini yazdı.
   Kıbrıs sorunundaki tüm tarafların önünde, devam eden ilgilerinin ve müzakereler oyununa yeniden etkin bir şekilde girmeye hazır olmalarının bulunduğunu yazan gazete, bu hamlelerin BM Genel Sekreteri tarafından yapılabilmesi için ise liderlerin 9 Ağustos’taki görüşmesinin sonucunun belirleyici olacağını kaydetti.
   Liderler arasındaki görüşmede, olumlu bir gelişme yaşanması durumunda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un gelişinin beklenmesi gerekeceğini belirten gazete, Lute’un ise kendi açısından çabalarını sürdürmek adına Ada’ya gelme niyetini dile getirdiğini anımsattı.
     Gazete, Lute’un Kıbrıs’a ziyaretinin kendi istediği şekilde gerçekleşmemesinin nedeninin Kıbrıs Türk liderinin bunu reddedişi olduğunu savundu.
   Lute’un Kıbrıs’a gelme niyetinin olduğunu belirten gazete, koşulların da elvermesi durumunda bu ziyaretin Ağustos sonunda gerçekleştirilmesinin ihtimal dışı olmadığını kaydetti.
   Gazete haberinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki liderlerle görüşmesinin de belirli önkoşullar altında olacağını, Guterres’in, liderler müzakerelere gitme iradesine önceden sahip olmazsa, onlarla görüşme niyeti taşımadığını da yazdı.
     Habere göre BM’de, Kıbrıs sorunundaki çabaların ileriye gitmesi için belirleyici unsurun, Türkiye’nin bölgedeki enerji faaliyetleri teşkil ediyor.
   Gazete aynı haberinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmeden ortaya çıkan unsurun, “gayri resmi beşli bir konferansın yapılmasının uzak” şeklinde olduğunu da anımsattı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473