banner564

Bu sorun çözülmeli

Türkiye’de temaslarda bulunan Üstel, KKTC turizminin kan kaybının en önemli sebebinin ulaşımda yaşanan sıkıntılar olduğunu söyledi

Bu sorun çözülmeli
banner598

 Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, "Rum tarafından gelen turistler kuzeye geçerken de Rum tehdidi altındadır. Turistler tekrar güneye geçtiklerinde karşılaştıkları tehditlerden sonra adaya bir daha gelmemek üzere gidiyor." dedi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Üstel, KKTC'nin turizmden beklentileri ve anavatandan gelecek turistlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
KKTC'nin Türkiye haricindeki tanıtımında ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getiren Üstel, "Diğer ülkelerde KKTC'yi tanıtırken büyük bir Yunan ve Rum lobisiyle karşı karşıyayız. Bunların yanında ulaşımda ciddi zorluklar çekiyoruz. Ulaşımdaki sıkıntılar sonucu bilet fiyatlarının yükselmesi, üçüncü ülkelerden gelen yolcunun Türkiye'de inmesi büyük bir zaman kaybına neden oluyor." diye konuştu.
Üstel, Rum tarafını "Avrupa'nın şımarık çocuğu" olarak niteleyerek, şunları anlattı:
"Lobileri güçlü. Bütün dünya arkalarında. KKTC'nin bir nefes alma borusu anavatanımız Türkiye'dir. Dolayısıyla Türkiye'de bulunduğumuz sürede bu zorlukların nasıl aşılacağı konusunda üst düzey yetkililerle görüştük. THY'nin yetkilileriyle görüştük, seferlerin artırılması istedik. Fiyatların aşağıya çekilmesi için gerekli çalışmaları yaptık. Bu çalışmaların meyve vereceğine inanıyorum. 2020'de KKTC turizmindeki düşüşü durduracağız."
Turistlerin yüzde 80'ini Anavatan’dan gelenlerin oluşturduğunu anımsatan Üstel, adanın güneyine uluslararası uçakların inmesinin KKTC'nin turizmini etkilediğini kaydetti.
Hükümet programında 2 milyon turist hedefinin yer aldığını hatırlatan Üstel, kapasitenin 40 bin yatağa çıkarılmasını amaçladıklarını dile getirdi.

“Herkes Kıbrıs'a bir kez gelse…”
Üstel, söz konusu yatak sayısına 2023'te ulaşmak istediklerini aktararak, şöyle devam etti:
"Şu anda yatak sayımız 25 bindir. Bu süre zarfında 2 milyon turiste ulaşmak istiyoruz. Bu yalnız anavatandan gelecek turistlerle değil üçüncü ülkelerden gelenlerle gerçekleşecektir. Daha önce de hedef koymuştuk 1 milyon demiştik. Bugün 1 milyon 100 civarındayız. Engellerin büyük bir kısmını aşacağımıza inanıyorum. Yanımızda Anavatanımız var. Bizim isteğimiz Anavatanımızdan bizi tanımak için daha çok ziyaretçi gelmesidir. Her ilimizde KKTC'yi tanımayan insanlarımız var. Her ilimizi gezeceğiz. Bütün tur operatörleriyle görüşeceğiz. Ülkemizin özelliklerini insanımıza anlatacağız. Herkes Kıbrıs'a bir kez gelse KKTC kabuğundan çıkar."

“Bir tek nefes borumuz anavatan Türkiye”
“Kuzey Kıbrıs Turizm İşbirliği Toplantısı” ve resepsiyonundaki konuşmasında KKTC'nin ambargo ve izolasyonlarla dünyadan soyutlandığını aktaran Üstel, şöyle devam etti:
"Bir tek nefes borumuz anavatan Türkiye. Dolayısıyla Türkiye'den turizmde bir gerileme olduğunda bunun nedenini düşünüyoruz. Hükümetimizin turizme verdiği önem ortadadır. Ulusal Birlik Partisi hükümetinin turizme önem verdiğinin göstergesi bugün burada olmamızdır. Yapılan bu etkinlik çok önemli. Resepsiyondan önce tur operatörleriyle yaklaşık 2 saat toplantı yaptık. Bütün konuları irdeledik."
Üstel, KKTC turizminin kan kaybının nedenlerine değinerek, bunun en önemli sebebinin ulaşımda yaşanan sıkıntılar olduğunu söyledi. KKTC'nin tanınmamasının uçak seferlerinde sıkıntılara yol açtığını ifade eden Üstel, tespit edilen diğer nedenleri de değerlendirdiklerini anlattı. 
Üstel, Ankara'da da temaslarda bulunduklarını anımsatarak dün de THY yetkilileriyle bir araya geldiklerini belirtti. THY'nin KKTC'ye daha çok sefer düzenlemesinin önemine işaret eden Üstel, "Seferlerin yanında da yeni destinasyonların açılmasını talep ettik. Her ilden KKTC'ye seferlerin yapılmasını istedik. Bu noktada AnadoluJet'in daha çok sefer yapması için ilgililerle temasa geçildi. Her destinasyondaki seferlerin artırılacağının müjdesi verildi. Bunların yanında bütün medeniyetlerin birleştiği Hatay var. Turizm açısından önemli bir belde. THY'nin ve AnadoluJet'in Ercan'dan seferleri yoktu. Onu talep ettik. Üst yöneticiler bizi kırmadılar. Bunları göz önünde bulundurarak turizmde kan kaybının önlenmesi için siyasi iradeyi de ortaya koyacağız." dedi. 
İstanbul Kültür Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ise Kıbrıs'ın Türkiye'de yaşayanlar için çok önemli olduğunu anlatarak, "Kıbrıs bizim için sadece bir güvenlik adası değil, sadece turizm, kültür ve sanat değil. Kıbrıs bizim için bizden bir parçadır. Kıbrıs'a yönelik her Türk vatandaşının her Müslümanın yapacağı her keşif gezisi şahsi, toplum ve millet hayatımıza yapılan bir gezi olacaktır. Çocuklarımızla ailemizle dostlarımızla Kıbrıs'a gitmek, tanımak ve anlamak bir vatandaşlık görevidir." ifadelerini kullandı. 
Resepsiyona, Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan ile turizm şirketlerinin temsilcileri de katıldı.


Yeni seferler başlıyor…
Bakan Üstel yeni başlayacak seferlerle ilgili şunları söyledi: Ülkemize daha fazla turistin gelebilmesine olanak sağlayacak, Anadolu Jet’in ülkemize var olan İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep destinasyonlarındaki seferlerinin arttırılması yanında yeni destinasyonların yaratılmasını talep ettik. Karadeniz – Hatay seferlerinin başlatılması için ısrar ettik. Bu ısrarımız üzerine 8 Ağustos tarihinden itibaren, Ercan - Hatay direk seferlerinin başlayabileceği söyledi.
Ülkemiz çok sayıda Karadeniz kökenli vatandaşlarımıza da ev sahipliği yapmaktadır. Bu vatandaşlarımızın doğup büyüdükleri yere direk uçuşla gitmeleri ve Karadeniz’de yaşayan ailelerinin KKTC’ye kolaylıkla gelmeleri için sefer konulması yönünde ısrarcı olduk. 
Ercan – Trabzon seferlerinin gerçekleştirilmesinin yeterli uçak olmamasından dolayı şu an mümkün olmadığı, ancak yakın bir gelecekte başlatılmasının mümkün olacağı cevabını aldık. 
Biliyorsunuz, dünyada medeniyetler şehri olarak anılan Hatay, bugün yabancı turistlerin en çok ziyaret ettikleri uğrak noktalarından biri haline geldi. Hatay – Ercan seferlerinin başlatılması ile birlikte, Hatay’a gelecek olan turistlerin, KKTC’ye de gelerek tatil yapmalarına, ayrıca vatandaşlarımızın da Hatay’ı ziyaret etmesine imkan tanıyacaktır. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474