banner564

Beş yıllık deneme

AB ile Kıbrıs Türkler arasında doğrudan ticaretin başlaması amacıyla yeni bir tasarı hazırlandı

Beş yıllık deneme
banner598
    Avrupa Parlamentosu (AP) Uluslararası Ticaret Komisyonu Raportörü Niccolo Rinaldi, AB ile Kıbrıslı Türkler arasında doğrudan ticaretin başlamasını öngören yeni bir yasa tasarısını AP Uluslararası Ticaret Komisyonu’na sundu. Tasarıda beş yıllık deneme süresinin öngörüldüğü iddia edildi.
   Fileleftheros Gazetesi, Raportör Rinaldi’nin Kıbrıslı Türklerin AB’yle doğrudan ticaret yapabilmelerine ilişkin yeni bir öneride bulunduğunu yazdı.
   Gazete, “ele geçirdiğini” iddia ettiği önerinin 13 Mart tarihinde “aniden” Ticaret Komisyonuna sunulduğunu ve doğrudan ticaret tüzüğünün “yeniden düzenlenmesi, isim değiştirmesi ve yeniden sunulmasının” öngörüldüğünü belirtti.
Gazete, Rinaldi’nin, altı sayfalık önerisinde, doğrudan ticaret tüzüğü için dört değişiklik önerdiğini belirterek şunları yazdı:
“1. İsim değişikliği. Raportöre göre doğrudan ticaret adlandırması ‘başka Makamlara yetkiler tanınması izlenimini veriyor’. Bu yüzden tüzüğün adının ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir parçası olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kuzey kesimi için ticaretin kolaylaştırılması için geçici maddeler’ olarak değiştirilmesini istiyor.
2. Gözetleme organı kurulması. Raportörün görüşü, ticaretin idaresi için, AB ve Kuzey Kıbrıslıların Ticaret Odasının temsilcilerinden ortaklaşa oluşacak bir Birim kurulması yönünde.
3. Beş yıllık deneme süresi. Bunu, Komisyon’un değerlendirmesi takip edecek ve yenileme için yeni yasal düzenleme gerekecek.
4. Ticaret hacminin arttırılması koşullarının yaratılması. Raportör, Füle’nin ‘Yeşil Hat Tüzüğü’nün ekonomik etkisinin kısıtlı kaldığı’ şeklindeki görüşünü kopyalıyor”.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2014, 02:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474