banner564

BM’ye şikayet edecekler

Özersay’ın Maraş’la ilgili girişimlerine tepki büyüyor

BM’ye şikayet edecekler
banner598

  Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın, beraberindeki bir grup gazeteciyle birlikte, geçtiğimiz gün kapalı bölge Maraş’a gerçekleştirdiği ziyaretten rahatsız olan Rum Yönetimi’nin, Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayette bulunacağı bildirildi.

   Fileleftheros gazetesi “Lute’a Mayın Tarlası Döşediler- Özersay’ın Şovu BM’nin Yeni Çabasında Probleme Neden Oluyor- Lute’un Misyonu Zor- Kıbrıs Sorunundaki Diğer Şeylerin Yanı sıra, Özersay’ın Maraş’la İlgili Şovu da Ortaya Çıktı” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un Kıbrıs’taki misyonunun, anlık olarak, Kıbrıs sorununda hareketlilik yaratmaya ve yeni müzakereler için yolu açmayı başaracağına dair umutlar meydana getirdiğini yazdı.
   Tarafların mevcut tezlerinin ise hali hazırda Lute’un aşması gereken önemli bir engel teşkil ettiğini öne süren gazete, “bütün bunlara Özersay’ın şovunun da eklendiğinin görüldüğünü ve bunun durumları daha da zorlaştırdığını” iddia etti.
   “Bundan ötürü, işgal rejiminin kapalı bölge Maraş’taki hareketlerinin BM’nin yeni çabasını mayınlamaya çalıştığını” iddia eden gazete, “Özersay’ın (Türklerin de kabulüne göre Ankara’nın yönlendirmesiyle gerçekleştirilen) hareketinin, Mustafa Akıncı’nın müzakere masasında nasıl hareket edeceğine dair ciddi problemler meydana getirdiğini” öne sürdü.
   “Çünkü şu anki olgularla, zor durumda ilk kalacak olanın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı olduğunu” iddia eden gazete, çünkü bu olgularla, Akıncı’nın müzakere pozisyonunun sorgulanmasının açık olduğunu ileri sürdü.
   Türklerin Maraş’taki hareketlerinin, Lefkoşa Rum kesiminin, gerek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, gerekse de Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in yakında gerçekleştireceği görüşmelerde ortaya koyacağı bir mesele olduğunu da yazan gazete, görüşmelerde “bunların müzakerelerin yeniden başlaması çabalarını havaya uçuran hareketlerden ibaret olduğunun vurgulanacağını” belirtti.
   İlk aşamada Türklerin Maraş’taki faaliyetlerinin yarın Jane Holl Lute’un gündemine getirileceğini yazan gazete, bir sonraki aşamanın ise New York’ta yapılacak görüşmeler olduğunu belirtti.
Hedefin, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri tarafına dönmekte olduğunu kaydeden gazete, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyelerinin, müzakerelerin yeniden başlaması çabalarında meydana getirilmekte olan problemler konusunda bilgilendirileceğini belirtti.

3 neden var
   Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis de, konunun Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından, Avrupa Birliğinde üst düzeyde ortaya konacağını söyledi.
   “Karada ve denizdeki problemlerin, Özersay’ın kapalı bölge Maraş’taki şovu ile Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki sondajlar olduğu” iddiasında da bulunan gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Maraş’la ilgili belirli faaliyetlerin gerçekleştirilmesine ilişkin üç sebep kayda geçirdiğini belirtti.
  Gazete bunları şöyle sıraladı: 
   “Bunlardan ilki, son dönemde gözlemlenen hareketliliğin ortasında, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin engellenmesi çabasıdır. Özersay’ın Maraş’taki kışkırtıcı şovunun, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un adaya gelişinden iki gün önce olmasının, tesadüf olmadığı da düşünülüyor. İkincisi ise, Kudret Özersay’ın Nisan ayında işgal bölgelerinde gerçekleştirilecek olan seçimlerle ilgili şahsi hırslarıdır. Fakat bunun karşılığı olmadığı gibi görülüyor. Üçüncüsü ise, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun karşı karşıya bulunduğu ciddi ekonomik problemler ve son dönemde AİHM’ye yapılan başvurular, Komisyonu etkisiz bir araç haline getirme eğilimindedir. Malların güya EVKAF’a ait olduğunu kanıtlamak için, Maraş’ta envanter sayımı yapılmasına karar vermelerinin bir sebebi de budur.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473