Türkiye’nin yeni Avrupa savunma mimarisine katılımını, geleneksel “Kıbrıs’ın yüzde 35’ini işgal ettiği” söylemiyle engellemeyi başaramayan Rum yönetiminin, Yunanistan’ın katkısıyla, “katılım menzilini kısmen daraltmayı başardığı” öne sürüldü.
Haftalık Kathimerini “AB... Türkiye Avrupa Savunmasının Derininde… Atina-Kıbrıs Tezlerinin Perde Gerisi” başlığıyla birinci sayfasında yer verdiği haberde “Türkiye artık Avrupa Birliği’nin yeni savunma ve güvenlik mimarisinin bir parçası” ifadesine yer verdi.
Haberde “AB’nin ilk kez bir tüzüğün, Avrupa savunmasının yeniden tanımlanmasıyla ilgili SAFE tüzüğünün menzilini genişlettiğine ve Türkiye de dahil adaylara ve/veya üçüncü ülkelere AB anayolunu resmen açtığına” dikkat çekildi.
Haberde bu karara yol açan gerekçeler şöyle sıralandı:
"Türkiye’nin NATO’nun ikinci en büyük ordusuna sahip olan üye olarak ABD’nin istikrarsızlaşmasının Avrupa savunma ve güvenlik şemsiyesinde yarattığı açığı kapatabilecek olması. Tarafların uzlaşması halinde Ukrayna’da barış misyonu kurulmasında başrol oynayacak olması. Güçlü savunma sanayisi ile üye ülkelerin 650 milyar euroya kadar doğrudan, SAFE’nin öngördüğü 150 milyar euroya kadar kredi ile ortak silahlanma çerçevesinde satın alım yapacağı teçhizat sağlayarak Avrupa savunma ve güvenliğine katkı koyabilecek durumda olması. "
Bu kez başaramadılar
Rum yönetimi, Türkiye’nin Avrupa savunma mekanizmasına katılımını ‘engelleme savaşını’ kaybetti

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER