banner564

Çözüm şansı var

İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, Kıbrıs’taki statükonun kabul edilemez olduğunu söyledi

Çözüm şansı var
banner598

   İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Kıbrıs sorununun ‘çözülmez’ olmadığını, ‘kabul edilmez’ bir statüko yerine federal bir çözüm olmasının tüm Kıbrıslılar için daha iyi olacağını bildirdi.

    Birmingham’da Muhafazakâr Parti tarafından düzenlenen ‘Güney Kıbrıs’ın Muhafazakâr Dostları’ isimli etkinlikte konuşan Hunt, Kıbrıs’la ilgili şaşırtıcı tarihi bağları bulunan ülkesinin, uzun bir geçmişi olan, çözümsüz olmayan Kıbrıs sorununu çözmeyi kolaylaştırabilecek büyük bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
    Dışişleri Bakanı Hunt, “Bunu iyimserlikle ve kararlılıkla yapmalıyız, statükonun kabul edilemeyecek siyasi bir çözüm olduğunu söylemeliyiz. Kıbrıs’ta yaşayan tüm halklar için daha iyi bir çözüm olabilecek federal bir yapı vardır” şeklinde konuştu. 
    Ağustos ayında Viyana’da Kıbrıs Dışişleri Bakanı’yla ‘çok iyi bir görüşme’ yaptığını, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da Yunanistan ve Türkiye dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü anlatan Jeremy Hunt, ilerlemek için birçok ortak zemin bulunduğuna dikkat çekti.

Zemin bulunabilir
    Kıbrıs’ın çıkarları ve ilgili bazı ülkelerin ulusal çıkarları arasında her zaman zorluklarla karşılaşıldığını ifade eden Hunt şöyle devam etti:
    “İlerleyebilmek için zemin bulmamız gerekmektedir ve bulabiliriz. Kutlayabilecek bir şey için gelecekte bu algılarımız olacağını umalım. Crans-Montana’da buna neredeyse ulaşıyorduk ama uzak değildik. Daha yapılması gereken çok iş var ve biz bunu yapmaya kesinlikle kararlıyız.”
    Brexit’ten de söz eden İngiltere Dışişleri Bakanı, insanların günlük yaşamlarında Kıbrıs Cumhuriyeti ve üsler bölgesindeki günlük geçişlerden etkilenmemeleri için Britanya Egemen Üsleri (SBA) çevresindeki statükoyla ilgili belirli görüşmelerin devam ettiğinin altını çizdi.
   Britanya Krallığı’ndaki Kıbrıslılar gibi Avrupa’yla aile bağları olanların Brexit’le ilgili endişeleri bulunduğunu kabul eden Hunt, Birleşik Krallık hükümetinin AB vatandaşlarının haklarının, Avrupa Birliği’ne ‘koşulsuz bir öneri’yle garanti edileceği konusunda ‘kesin açıklık’ getirildiğini belirtti.

Mesaj Türkiye’ye
   Güney Kıbrıs’ın Muhafazakâr Dostları Grubu’nun Başkanı Theresa Villiers de konuşmasında, çözüm müzakerelerinin başlayabileceği umudunu ifade etti; Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades’in bundan kamuoyuna bahsettiğini söyledi; “Türk tarafının karşılık verme zamanıdır” dediğini belirtti.
    Kıbrıs için uzun süreli kampanyasını, özellikle Avam Kamarası’ndaki ‘üçüncü bir ülkenin garantisinin olmasının ne kadar ‘yersiz’ olacağına ilişkin son konuşmasından bahseden Villiers, söz konusu garantilerin, hukukun üstünlüğü altındaki modern bir demokrasiye değil sömürge zamanına ait olduğunu vurguladı.
   Etkinlikte Muhafazakâr Parti Toplumlar Başkan Yardımcısı, Milletvekili Helen Grant da bir konuşma yaptı; Kıbrıs’ın Muhafazakâr Dostları’na, partiye desteğinden ve Kıbrıs toplumuna da Birleşik Krallığın kamu yaşamına katkılarından dolayı teşekkür etti.
    Kıbrıs’ın Birleşik Krallık Yüksek Komiseri Euripides Evriviades de, Muhafazakâr Milletvekillerine ‘her ortama elverişli’ desteklerinden dolayı teşekkür ettiğini söyledi; Kıbrıs sorununun Kıbrıslılar için varoluşla ilgili bir sorun olduğuna işaret etti.
     Evriviades, “Bunu demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde doğru elde etmeliyiz. Diğerlerinin ve AB içerisindeki tüm diğer ülkelerin haklarına gösterilen saygının ne biraz fazlası ne biraz azını istiyoruz. Kıbrıs anomali olmaya devam edemez” şeklinde konuştu.
    Euripides Evriviades konuşmasında, iki ülke arasındaki göbekten bağlı ilişkilerden, ‘sıklıkla eksik değerlendirilen Uluslar Topluluğu’nun öneminden söz etti; ‘Brexit olsun olmasın’ bu ilişkinin, önceden öngörülebilen güven yaratıcı, ortak ve muktedir Kıbrıs’la devam edeceğini kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474