banner564

Çözümün şartı

Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Vitsas “garantilerin kaldırılması ortak tezimizdir” dedi

Çözümün şartı
banner598
Güney Kıbrıs’ta temaslarını sürdüren Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Vitsas, Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için, Türkiye garantisinin sonlandırılması gerektiğini söyledi. Vitsas, bunun Rum-Yunan ortak tezi olduğunu söyledi.
   Rum Meclis Başkanı yannkis Omiru ve Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile görüşen Vitsas, 
Kıbrıs sorununun çözümünden söz etmek yerine, çözüm için çalışmanın daha iyi olacağını savundu. Vittas “Türk işgalinin sona ermesi ile Kıbrıs sorununa; BM kararları temelinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi devlet niteliği temelinde kapsamlı, ulusal olarak kabul görmüş ve yaşayabilir bir çözüm bulunması ortak hedefimizdir” dedi.
  “Yunanistan’ın ezelden beridir, toplumlar arası müzakereleri tam anlamıyla desteklemekte olduğunu” da dile getiren Vitsas, Kıbrıs sorununun gerçek ve yaşayabilir çözümünün “tüm işgal birlikleri çekilmeksizin ve güncelliğini yitirmiş garantiler sisteminin ortadan kaldırılmaksızın bir anlamı olmayacağını” öne sürdü.
   Vitsas, Ankara’dan, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin çabalara fiili olarak katkıda bulunacak elle tutulur faaliyetlerle birlikte, yapıcı bir tutum beklediklerini de sözlerine ekledi.
   Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ise konuşmasında, “güncelliğini yitirmiş garantiler sistemine yer olmadığı gibi, çağdaş özellikle de AB üyesi bir devletin, garantörlerin veya koruyucuların vesayeti altında olmasının da mümkün olmadığını” savundu.
   Fokaidis, Vitsas’ı Kıbrıs sorununda meydana gelen gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini sözlerine ekledi.
    Habere göre Vitsas, temasları çerçevesinde, Rum Merkezi Cezaevi avlusundaki EOKA’cı mezarları ile RMMO kurmaylığını da ziyaret etti.

Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2016, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473