banner564

Davos’ta ‘Kıbrıs’ dansı

BM’nin raporundan rahatsız olan Anastasiadis, yoğun temalara hazırlanıyor

Davos’ta ‘Kıbrıs’ dansı
banner598
   Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 45.Dünya Ekonomik Forum toplantısı için gittiği Davos’ta, devlet ve hükümet başkanları ile temaslarda bulunacağını yazdı. 
  Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Ban ki Moon tarafından kaleme alınan Kıbrıs raporunda,  Kıbrıslı Türklere karşı uygulanan ambargolarından söz edilmesine tepki gösteren Anastasiadis’in, çok sayıda devlet başkanı ile görüşerek, kulis faaliyetlerinde bulunacağı belirtildi.
   Anastasiadis’in, Davos’a gitmeyi son anda kararlaştırdığını yazan Alithia gazetesi, bu ziyaret sırasında Ban ki Moon ile görüşmeye çalışacağını kaydetti.
   Gazete BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de Davos’ta olacağını ve Eide’nin TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geleceğini yazdı. 

Koenig’ten açıklama 

    Bu arada, Fileleftheros gazetesi ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in, Rum “Mağusa Ticaret Odası” ile görüşmesi sırasında Kudret Özersay’ın “Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türk idaresi altında kapalı Maraş’a dönmesi” şeklindeki önerisine değinmesinin tepkilere neden olduğunu yazdı.
   Gazete, ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’ten (gazete olarak) Özersay’ın önerisini sunup sunmadığı ve bunu olumlu karşılayıp karşılamadığını açıklamasını istediklerini belirtti.  Habere göre Koenig yaptığı açıklamada Maraş’taki statükonun devam etmesi konusunda Türkiye’yi sorumlu kılan Güvenlik Konseyi’nin kararlarını desteklediklerini ifade etti. 
   Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik konuların özüne ilişkin taraf olmalarına karşın, müzakerelerin tarihi temelinde, Maraş’ın ve kapalı bölgenin çözüm çerçevesinde Kıbrıs Rum idaresine verilmesini beklediklerini ifade eden Koenig, Derinya’yı geçtiğimiz hafta ziyaret etmesi ve de Rum “Mağusa Ticaret Odası” ile bir araya gelmesi çerçevesinde müzakereler sürecine dinamik kazandırmak için bir güven yaratıcı önlemler paketine Maraş ve “Mağusa’”ya ilişkin başka konuların dahil edilmesi perspektiflerini ele aldıklarını söyledi. 

Özersay’a atıf

   Beyaz Saray’ın, Anastasiadis’in bu boyut altındaki güven yaratıcı önlemlerine ilişkin önerisini memnuniyetle karşılayan 11 Şubat 2014 tarihli açıklamasına atıfta bulunan Koenig, görüşmede, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların müdahil olmasıyla, sivil toplum örgütlerinin çabalarının da vurgulandığını, bu çerçevede Kudret Özersay’ın da, Kıbrıs sorunun özlü çözümünün sağlanması öncesinde, kapalı bölgenin Kıbrıs Türk idaresi altında açılmasını önerdiğini dile getirdiğini ifade etti.     Koenig, bu önerinin kabul edilmesini önermediğini de söylerken, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların Maraş ile ilgili olası güven yaratıcı önlemlerin görüşülmesine dahil olmasının yararlı olabileceğinden de bahsettiğini ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474