banner564

‘Dikkatli olsun’

Eide’nin, çözüm olmaması halinde adada krizlerin yaşanabileceği yönündeki uyarısı Anastasiadis’i kızdırdı

‘Dikkatli olsun’
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Birleşm,iş Milletler (BM) genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye ‘hiç de diplomatik olmayan bir üslupla saldırdığı’bildirildi.
   Politis gazetesi “Başkan’dan Eide’ye Öfkeli Mesajlar başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis’in kızgınlık ve hiç de diplomatik olmayan bir üslup kullanma nedeninin, Eide’nin RİK muhabirine New York’ta yaptığı açıklama olduğunu yazdı.
   Gazete Eide’nin bir yan Doğu Akdeniz’deki doğal gaz araştırmaları nedeniyle Temmuz ayı içerisinde kriz çıkabileceği değerlendirmesi yaparken bir yandan da, siyasi irade gösterilmesi halinde olguların Cenevre’de konferansa ilerleyebileceğini değerlendirerek, liderlerin 17 Mayıs’taki görüşmesini anahtar diye nitelediğini hatırlattı.
   Anastasiadis, gazetecilerin sorusuna karşılık “seleflerinin, toplumlardan birine veya diğerine önemli sorunlar çıkardıkları deneyimlerinden ders alması gerektiği” görüşünü ortaya koyduğu Eide’yi “dinlemeden veya öncelikle bütün tezleri iletmeden, taraflardan birinin dile getirdiği tezleri benimseme eğiliminde olmakla” suçladı.
   Anastasiadis diyaloğun Kıbrıs aidiyetinde olduğunu, hakemlik istemediklerini, takvim istemediklerini defalarca söylediklerini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
   “Uzatılırsa ortaya çıkabilecek bu tehlikeyi sürekli şirinleştirdiğini işitiyorum. Eide dostun bir şeyi anlamasını istiyorum; açıklamalar veya gözdağları aksi sonuç verir. Özellikle kendisi tarafından ne kadar az konuşulursa o kadar iyi. En azından, taraflardan birine veya diğerine ciddi sorunlar çıkaran seleflerinden, çok dikkat gerektiğini öğrenmesi gerekirdi.”

Enosis kararı ve gerilim

   Kıbrıs sorununun hassas bir konu olduğunu vurgulayan Anastasiadis, (Eide’nin) konunun ivediliğiyle ilgili söylemlerine, “tarihi bir olay” diye nitelediği Enosis Plebisiti ile ilgili “basit bir atıf kararı” yüzünden iki aylık kopukluk olduğunu hatırlatarak tepki gösterdi. 
  Anastasiadis, Espen Barth Eide için şu ifadeleri de kullandı: “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne tehditleri, çeşitli Navtex’ler ve Barbaros’un varlığı ile oluşan güvensizlik ortamını görmemeye çalışıyor. Kıbrıs Rum toplumunun temsilcisi olarak, tarihi olaylara atıftan dolayı değil ama Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne gerçek tehditten dolayı (müzakerelerden) ayrılmamamı takdir etmiyor.”
   Kendisi, ne zaman yapılacağını dikkate almadığı halde Rum başkanlık seçimleriyle ilgili söylentilerden üzüntü duyduğunu söyleyen Anastasiadis “Ancak takvimleri ve Eylül’de, daha doğrusu Norveç’te yapılacak başka seçimler için acele edildiğini görmezden gelmiyorum” dedi. Gazete Anastasiadis’in bu sözleriyle Eide’nin, ülkesinin başbakanlığına talip olduğunu, dolayısıyla acele edenin o olduğu imasında bulunduğunu yazdı.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2017, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474