banner564

Diplomasi trafiği

Kıbrıs’ta müzakerelerin başlamasını isteyen ABD’nin, Başbakan Erdoğan’a arabulucu gönderdiği iddia ediliyor

Diplomasi trafiği
banner598
   ABD’nin, başarı perspektifinin sınırlı olduğunu bilerek, Kıbrıs sorununa ilişkin sürecin ileriye götürülmesini ve Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin başlamasını istediği belirtildi.

   ABD’nin, Kıbrıs sorununa ilişkin süreci ileriye götürmek istediğini belirten Fileleftheros Gazetesi, Washington’un, Kıbrıs sorununa ilişkin arabulucusuna Erdoğan’ın yanıtını beklediğini yazdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “iç cephedeki skandallarla sıkışmış olduğunu, kendisine çıkış getirecek bir başarı aradığını bunun için de Kıbrıs’ı kullanmasının” ihtimal dışı bırakılmadığını ileri süren gazete ABD’nin arabulucularıyla, son on beş gün içerisinde kurulan sahnenin, yeni bir olgu şekillendirdiği yorumunu yaptı.

    Gazete, artan Amerikan ilgisinin, Washington’un bölgedeki ve özellikle enerji alanındaki gelişmelere yönelik geniş planlamalarıyla ilgili olduğunu belirtti.
Amerikalıların müdahalesinin, “BM’nin, çıkmazın aşılmasında başarısız olduğu tespitinin ardından yapıldığını” savunan gazete, perde gerisindeki faaliyetlerin başrolünde ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in olduğunu bildirdi. Gazete, Koenig’in desteklenmesine yönelik olarak ise ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa Konuları’ndan sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın, temaslarda bulunmak amacıyla Ada’ya geleceğini de anımsattı.

Ankara’dan mesaj getirmiş


   ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in, bir kaç gün önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e bir öneri götürdüğünü ve bunun Ankara’dan geldiğini ima ettiğini öen süren gazete, Türkiye kanadından olan esas mesajın, “1960 dengelerinin garanti altına alınması” şeklinde olduğunu savundu.
   Gazete, “1960’daki ifadeyi yorumlayan Kıbrıs Rum tarafının ise garantilere atıfta bulunarak bunu konuyu bu aşamada görüşülmemesi öğüdünde bulunduğunu ve kısa ve özlü bir ortak açıklamanın sağlanmasını önerdiğini” yazdı.
   Arabuluculuk yapan herkesin, Türkiye’deki seçimler ışığında, Mart ayına kadar anlaşamaya ilişkin hedefin kaybedildiği ve gelişmelerin zaman açısından sonbahara kaldığı şeklinde değerlendirmede bulunduğunu belirten gazete Amerikalıların, bir şekilde hareketliliğin korunması için en kısa zamanda müzakerelerin başlamasında ısrarlı olduğunu savundu.

Güncelleme Tarihi: 03 Şubat 2014, 04:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473