banner564

Ekolojik değer korunmalı

İngiliz üsleri içerisindeki bölgelerin imar ve kalkınmaya açılmasıyle ilgili endişeler

Ekolojik değer korunmalı
banner598

Rum eski ve yeni Çevre Komiserleri, Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında, İngiliz Üsleri içerisinde kalan arazilerin ve taşınmaz malların imara ve kalkınmaya açılmasına ilişkin olarak imzalanan anlaşma çerçevesinde, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin ve ekolojik değerin korunması gerektiğine dikkati çekti.

Simerini Gazetesi’ne göre, Rum Çevre Komiseri İoanna Panayotu, İngiliz Üsleri içerisindeki bölgelerde, doğanın korunmasına ilişkin alanların gerçekten bulunduğunu belirterek, imara açılacak olan bu bölgelerde, Avrupa talimatlarının ve Güney Kıbrıs yasalarının katı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.
Panayotu, konuya ilişkin olarak şeffaflık ve kamu istişarelerinin de olması gerektiğini ifade etti.
Rum eski Çevre Komiseri Haralambos Theopemtu ise, İngiliz Üsleri içerisinde, Ağrotur göl bölgesinin ekolojik ve bölgesel açıdan önemli olduğuna dikkati çekerek anlaşmanın, bu hassas bölge için ne içerdiği ve bunun nasıl etkileneceğine de çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Ağrotur yarım ada bölgesinin, ekolojik değerinin paha biçilmez olduğunu yazan gazete bu bölgenin, Doğu Akdeniz’in önemli sulak alanlarından biri olduğunu ve binlerce göçmen kuş için uğrak yeri olduğunu da belirtti.
Gazete, Ağrotur’un arkeolojik değer açısından da önemli bir yer olduğuna dikkati çekti.

Ağrotur sakinleri çekinceli

Fileleftheros Gazetesi de, Ağrotur sakinlerinin, taşınmaz mallarının değerlendirilmesine ilişkin anlaşmaya çekinceyle baktığını yazdı. Ağrotur bölgesi sakinlerinin Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında imzalanan anlaşma konusundaki çekincelerini muhafaza etmekle birlikte bu konudaki endişelerini dile getirdiklerini belirten gazete, Ağrotur sakinlerinin aynı zamanda yıllardır kendi aleyhlerine yapılan Vegabet haksızlığı hissetmeye de devam ettiğini kaydetti.

Bölge halkıyla konuşan gazete,  bölge sakinlerinin tecrit ve dışlanma hislerinin ötesinde yarım asırdan beridir de bir çok sorunla karşı karşıya kaldığına dikkati çekti.
Gazete, bölge halkının, kendilerini tecrit altında hissettikleri, üç temel özgürlüğün bölgede bulunmadığına ilişkin açıklamalarını aktardı.

Ahna” (Düzce) Koruluğu İhtiyar Meclisi Sekreteri Kipros Pitsillos da, açıklamasında, bölge sakinlerinin 1974’ten beridir bu perspektifi beklediğini belirterek, bölge sakinlerinin kalkınma dışında bırakılmasının zaten mantıklı olmadığını söyledi.
Pitsillos, Ahna ve Ahna Koruluğu sakinlerinin topraklarını, kısıtlama olmaksızın ticari, konut ve sanayi açısından değerlendirebileceğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2014, 03:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473