banner564

Güneyde yoğun hazırlık

Müzakerelerin yeniden başlaması halinde Navtex’in bir daha yenilenmeyeceği konusunda güvence istiyorlar

Güneyde yoğun hazırlık
banner598
   Rum kesiminin, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerin yeniden başlaması durumunda, Ankara’nın Navtex ve Barbaros gemisiyle bölgeye yeniden gelmeyeceğinin güvence altına ve önleyici tedbir almaya çalıştığı belirtildi.
   Fileleftheros gazetesi “Barbaros’un Gidip Gelmeyeceği Konusunda Lefkoşa’dan Önleyici Hareketler” başlıklı haberinde, müzakere sürecinin Rum Yönetimi’nin enerji programını etkilemeyeceğinin ifade edilmekte olduğunu yazdı.
   Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, müzakere sürecinin yeniden başlayacağı kesinleştiğinde bunu bizzat kamuoyu önünde de vurgulayacağını belirtti.
   Ankara’nın Navtex’in 6 Nisan’da yenilenmemesini ve Barbaros gemisinin bölgeden çekilmesini, “doğrudan ve ayrılmaz bir şekilde” doğal gaz tespit ve çıkarma araştırmalarının ertelenmesiyle ilişkilendirmekte olduğunun görüldüğünü de belirtti.
   “Lefkoşa’daki yabancı diplomatlara dayanarak”, müzakerelerin yeniden başlaması için anlaşmaya varılmasının “yapıcı bir belirsizlik” içerisinden geçeceğini de kaydeden gazete, Türkiye’nin, bir parçası olmadığı müddetçe doğal gazın üretimine müsaade etmeyeceğini ileri sürdü.
   Bu arada gazete, Kıbrıs Türk tarafının ise Ankara’nın direktifleriyle uzlaşı içerisinde, hidrokarbonlarla ilgili önerilerini muhafaza ettiğini savundu.
   Gazete, BM’nin ise dikkatli hareketlerle, konuya müdahil tarafların “üstü kapalı rızasıyla” ileriye götürüldüğünü düşündüğü senaryoyu (Navtex’in yenilenmemesi ve çalışmaların ara verilmesi yüzünden ertelenmesi) uygulamaya çalıştığını kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2015, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474