banner564

Hedef 2015 sonu

Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıs sorununa erken çözüm bulunması konusunda hazırlık yaptığı bildirildi

Hedef 2015 sonu
banner598
    Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs sorununa erken zamanda bir çözüm bulunmasından yana olduğu ve hazırlıkların bu yönde ilerlediği bildirildi. 
    Fileleftheros gazetesi “BM’den hızlı Süreç” başlıklı haberinde, ABD ve Brüksel’in de, Akıncı’nın kazanması sonrasında ‘konjektür uygun’ değerlendirmesinde bulunduklarını belirtti.
   BM ve diğer unsurların, sürecin 2015 yılı sonuna kadar bir çözüm hedeflediklerini yazan gazete, bunun gerçekleşmemesi halinde 2016 yılının ilk aylarında sonuca gidilmesinin hedeflendiğini aktardı.
   BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, özellikle Kıbrıs Rum tarafındaki olası tepkilerden kaçınma isteğiyle birlikte, Ada’ya gerçekleştirdiği son ziyarette köprü kurucu önerilerin, müdahil taraflarla ayrı ayrı görüşüleceğini ve bunlar üzerinde uzlaşma alanının bulunmaması durumunda hiçbir zaman müzakere masasına konulmayacağı şeklinde teyitte bulunduğunu belirten gazete, Eide’nin sürecin ileriye götürülmesi için, anlaşmazlık ve görüş ayrılığı tespit edilen yerde, köprü kurucu önerilerin sunulmasını gerekli ve zorunlu olarak addettiğini de yazdı. 
   Habere göre BM, gündemin, üzerinde anlaşmaya varıldığı ve tüm konuların ele alınması için bu temel üzerinde ileriye gidileceğini düşünüyor.
   Gazete Mayıs ayı içerisinde başlayacak olan aşamada ise, görüş birliği veya küçük görüş ayrılıklarının olduğu konularda iki tarafı daha da yakınlaştırma çabasının sarf edileceğini belirtti. 
   Habere göre son aşamada ise al-ver süreci gerçekleştirilecek. Daha sonra anlaşma ayrı ayrı referanduma sunulacak.

Gaz meselesi masada

   BM’nin, müzakerelerde, müzakerecilerin birinde değişiklik olmasından dolayı yeni unsurların olacağını tahmin ettiğini de yazan gazete, Eide’nin, Ankara’nın ilk baştan beridir istediği hidrokarbon konusunun da masada bulunduğunu tahmin ettiğini belirtti. 
    Gazete “Eide-Kendi Yıldızını Arıyor” alt başlıklı haberinde ise, yarın Ada’ya gelmesi beklenen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, daha önceki özel danışmanların başarısızlığa uğraması nedeniyle, çok zor bir görev üstlendiğini bildiğini yazdı. 
   Eide’nin göreve geldiği günden bugüne kadar Kıbrıs’a yapmış olduğu tüm ziyaretlerin hep olumsuz gelişmelerle nitelendirildiğini yazan gazete bunların TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyaretleri, Barbaros gemisinin Kıbrıs’ın güney bölgesini bağlaması gibi olaylar olduğunu da savundu.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2015, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473