Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un, Rum Yönetimi eski başkanlarından Tasos Papadopulos’un ölümününü 10’ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen anma törenine katıldığı belirtildi.
Anma etkinliğinin Lefkoşa Rum kesimine bağlı Deftera’daki Agios Nikolaos kilisesinde gerçekleştirildiğini yazan Fileleftheros gazetesi, Pavlopulos’un törene eşiyle katıldığını ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanı sıra bir konuşma yaptığını haber verdi.
Gazete anma törenine Rum Meclis Başkanı Dimitris Şilluris, bakanlar, milletvekilleri, parti başkanları ve temsilcileri yanı sıra halktan da katılım olduğunu ifade etti.
Konuşmasında, Tasos Papadopulos’un “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü için mücadele ettiğini” iddia eden Pavlopulos, “Helenizmin, birlik içerisinde Kıbrıs’ı, Avrupa ve uluslararası hukuk temelinde, olması gerektiği gibi görmek için mücadele ettiğini” öne sürdü.
Pavlopulos “Kıbrıs için çabalayarak, uluslararası ve Avrupa meşruiyetinin sağlamlaşması için mücadele ettiklerini” de savundu.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in öncüsü olduğu bu mücadeleyi hep birlikte vermekte olduklarını da iddia eden Pavlopulos, bu büyük görevi yerine getirmesi için Anastasiadis’in yanında durduklarını kaydetti.
Konuşmasında, Rum Yönetimi eski başkanlarından Tasos Papadopulos’un yaptığı işlerden ve ülkeye katkılarından da bahseden Pavlopulos, Papadopulos’un başkanlığı sırasındaki dönüm noktalarından birinin, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne (AB) girmesi olduğunu anımsattı.
“Avrupa hukukunun, Kıbrıs’ın haklı çıkmasına ilişkin büyük bir sıçrama tahtası teşkil ettiğini” ifade eden Pavlopulos, Papadopulos’un başkanlığı sırasındaki diğer bir kilometre taşının ise “Papadopulos’un 2004 referandumuyla birlikte izlediği demokratik yol olduğunu ve Papadopulos’un Rum halkına Kıbrıs’ın geleceği için karar verme fırsatı verdiğini” iddia etti.
“Mücadele önümüzdedir ve biz birleşmiş bir haldeyiz” diye konuşan Pavlopulos, “ancak ne yazık ki karşılarında, uluslararası hukukun ihlali karşısında ilgisiz olan bir uluslararası toplum bulunduğunu” ileri sürdü.
Konuşmasında “ortak ulusal çizginin, Kıbrıs sorununun yalnızca federal şekle sahip olabilecek bir devlet meydana getiren koşullar altında çözülebileceği şeklinde olduğuna” da vurgu yapan Pavlopulos, konfederasyon çözümünün tartışma dışında olduğuna işaret etti.
Pavlopulos “konfederal bir devletin, Avrupa hukukunun doğası gereği, AB müktesebatının uygulanması için, AB karşısındaki yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini” de savundu.
“Diğer bir koşulun ise, tek uluslararası temsiliyet ve tek vatandaşlık olduğunu” da belirten Pavlopulos, “bu meşruluk ve ideallerin bayrağını yere indirmemeleri gerektiğini” ileri sürdü.
Pavlopulos “elde ettikleri önemli şeyleri birlik beraberlik içerisinde başardıklarını, utanç duydukları şeylere ise bölünmenin sebep olduğunu” ekledi.
‘Helenizim için mücadele etti’
Papadopulos’u anma törenine Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos da katıldı
YORUM EKLE
SAYFALARTüm Sayfalar
Gazimağusa Kaza Mahkemesinde Asli Celpname No:25/2025 Tereke İstida No:101/2011
Gazimağusa Aile Mahkemesi Dava No 288-2025
Lefkoşa Kaza Mahkemesi- Celpname no:30/25
Gazimağusa Aile Mahkemesi Dava No 233-2025
Celpname (E.2,N.1)
Girne Kaza Mahkemesi Dav No 588-2025
Lefkoşa Kaza Mahkemesi- Celpname
GAZİMAĞUSA KAZA MAHKEMESİ TEREKE İLANI
GÜZELYURT KAZA MAHKEMESİ CELPNAME
SIRADAKİ HABER

