banner564

Asfaltın altı oyuk

Müteahhit Hulusi Harper “Girne yolu bir seli daha kaldıramaz” diyor

Asfaltın altı oyuk
banner598

Pelin YÜKSELAY
Girne Yolu, yenilendikten sonra gelen ilk şiddetli sağanak yağışta sınıfta kaldı… Metrekareye düşen yağış miktarının rekor düzeyde olmasının yanı sıra, yoldaki büyük eksikliklerin de bölgedeki felakete davetiye çıkardığı iddia ediliyor.
1988 Yılında Karayollarının ihalesine katılan ve yol kenarındaki su kanallarını yapmak için ihaleyi kazanan Müteahhit Hulusi Harper bugünkü manzara karşısında şaşkın olduğunu söyledi.
Diyalog’a konuşan Harper, 1988 yılında su kanallarını kendilerinin yaptıklarını ve yol yenilenene kadar hiçbir sel vakası yaşanmadığını ifade etti. Harper, ihaleyi alan firmanın birçok yanlışa imza attığını, ülkemiz yetkililerinin de konuyla yakından ilgilenmediğinden felaketin yaşandığını savundu. Harper, altı oyulan asfaltın bundan sonraki ilk şiddetli yağmurda daha büyük bir felakete neden olacağını iddia etti.

Kanalları kapattılar, boru döşediler…
Konuşmasının devamında Harper, şunları kaydetti: 
“Biz zamanında bu perdeleri yaparken 60’a 60 su toplama kanalları yaptık, açık bir şekilde. Gelen su o kanallardan aşağıda yaptığımız menfeze gider, oradan yolun altından geçip, dereye akardı. Yıllarca o sistemin kullanıldığı bu yolda tek bir su birikintisi bile görülmedi. Ta ki geçen yağmura kadar. Yol yenilediği sırada ne yazık ki o açık su kanallarını kapattılar ve onun yerine boru yöntemine geçtiler. Borularda birçok yerde girişi var, çıkışı yok. Yani tamamen aldatmaca üzerine kurulmuş bir durum. Bunun yanı sıra boruların tıkanma olasılığı, açık kanalların tıkanma olasılığından kat be kat fazladır. Yağan yağmur birçok yabancı madde getirir, borunun önü tıkanır ve siz o an işte bitersiniz. Girne yolunda da geçtiğimiz akşam bu oldu. Su akacak yer bulamadı. Çünkü suyun yolu sahte kanallarla kesildi. Kanal olan yerde de yabancı maddeler boruları tıkadı. Su tüm haşmetiyle yol üzerine aktı ve bir nehir gibi viraja kadar aktı. Virajda da yapılan büyük hata felaketi getirdi. O da şöyle ki, yol yükseltilmek istenirken, suyun akış yönü de değiştirildi. Su o noktada tekrar yolun üzerine çıktı ve zaten eğimli olan yoldan tüm gücüyle aktı. Yani anlayacağınız Girne yolunda felaket önceden geliyorum dedi.”

Bir sonraki yağmurda çok daha kötüsü olacak
Geçtiğimiz hafta felaketin yaşandığı yolda her an etkili olabilecek bir başka yağmurun daha kötü sonuçları olacağını ileri süren Harper, yetkililere çağrıda bulundu. 
Harper, şunları kaydetti: 
“Sel oldu ardına birçok açıklama yapıldı, konuşmalar gerçekleşti. Kimse aklıselim bir şey demedi. Gelip yolun bu durumunu yerine gördüler mi? Kanallar bazı yerlerde göstermelik, bazı yerlerde tıkalı. Asfaltın altı oyuk durumda.  Kaç gün oldu yolda en ufak bir çalışma gördünüz mü? Görmedik. Neyi bekliyorlar? Benim buradan çağrımdır. Bu yol ilk yağan yağmurda çok daha kötü olacak ve daha büyük felaketlere ev sahipliği yapacak.
Hemen şimdi Ulaştırma Bakanlığı dozeri yollasın buraya, yolun kenarları açılsın. Suya akabileceği alan versinler. Yoksa çözümü yok. Çok daha kötü sonuçları olacak bunun. Eğer bu adımlar atılmazsa, halka da çağrımdır, yağmur yağdığında bu yolu kullanmayın! Ben buradan uyarıyorum. Bu yol tehlike saçıyor! Gelin, görün ve artık kalıcı ve gerekli tedbirleri alın.” 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Kıbrıs sevdalıları..
Kıbrıs sevdalıları.. - 5 yıl Önce

Açıkca anlatılıyor ki işin içinde yapım hatası var Adaletin tecellisi için derhal bu işi yapanlar ve de kontrol etmeyip teslim alanlar Yargı önūne çıkartılıp Cezalandırılmalı..Eğer bu işin ūstū de örtūlecekse ..yazık 4 fidanın gidişine. onlara Allah gani gani rahmet eylesin. Bu ìşin içinde ihmali olan her kim varsa da Cezalandırılmalı..

Kıbrıs Sevdalıları
Kıbrıs Sevdalıları - 5 yıl Önce

benim yorumlarımi yazmadığın takdirde suçluların gūnahını paylaşın

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474