banner564

Herkes korku içinde

Rum halkı ipotekli malların satışıyla ilgili yasanın içeriğini bilmiyor

Herkes korku içinde
banner598
   Güney Kıbrıs’ta yapılan bir anket, Rumların, İpotekli Malların Satışı Yasası’nın içeriğiyle ilgili bilgi sahibi olmadığını veya çok az bilgi sahibi olduğunu ortaya çıkardı. 
   Simerini gazetesi, IMR şirketinin “Lefkoşa Üniversitesi” ile birlikte, Güney Kıbrıs genelinde 400 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin, katılımcıların beşte dördünün, ödeme güçlüğü ve İpotekli Malların Satışı Yasası’yla alakalı çok az bilgi sahibi olduğunu gösterdiğin yazdı.
   Habere göre anket, katılımcıların yüzde 53’ü, ödeme güçlüğüne ilişkin çerçeveye dair hiçbir şey bilmediğini; yüzde 37’sinin de çok az şey bildiğini gösterdi. Katılımcıların yüzde 46’sı, oturdukları evin İpotekli Mal Yasası uyarınca satılacak olmasına dair korkusunu beyan ederken, yüzde 54’ü korkmadıklarını beyan etti; yüzde 56’lık kesim de, oturulan evin kurumlar tarafından korunacağına dair olumsuz görüş belirtti.
   Ankete göre katılımcıların beşte üçü, Troyka’nın Rum hükümetinden ipotekli mallar konusundaki taleplerine karşılık, Rum hükümetinin yanlış icraatlarda bulunduğu kanaatinde. Anketin Rum ekonomisi ayağında ise, katılımcıların yüzde 42’si, ekonominin bir yıl öncesine kıyasla herhangi bir değişikliğe uğramadığını beyan ederken, yüzde 23’ü ekonominin iyileşme gösterdiğini, yüzde 33’ü de kötüleştiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 23’ü, İpotekli Malların Satışı Yasası’nın uygulanmasının, batık krediler için gösterilen mücadeleye katkı koymayacağı görüşünde olduğunu ifade etti. Yüzde 42’lik kesim, küçük bir katkı koyacağını belirtti, yüzde 11’i çok katkı koyacağını, yüzde 21’i de “yeterli derecede” katkı koyacağını beyan etti.

İkiye bölündüler

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İpotekli Malların Satışı Yasası’nı erteleme kararı da Rum halkını ikiye bölmüş durumda.
   Katılımcıların yüzde 45’i, Anastasiadis’in bu kararını olumsuz karşılarken, yüzde 55’i olumlu karşılıyor.

Ucuza kapatılma tehlikesi
    Bu arada, Güney Kıbrıs’ta borçlu kişilere ait, ipotek altında olan taşınmazların, yatırımcı şirketler tarafından düşük fiyattan satın alınıp daha yüksek fiyattan satılarak kar elde etmelerinin olası olduğu bildirildi.
Haravgi gazetesi, Rum Meclisi Kurumlar Komitesi  oturumunda, bahsi geçen konunun tartışıldığını ve milletvekillerinin, gerek borçlu kişinin, gerekse borçlu kişiye kefil girenin sahip olduğu taşınmazların, söz konusu tehlikeyle karşı karşıya olmasından endişe duyulduğunu belirttiklerini yazdı.

Gazete, yatırımcı şirketlerin, “borç paketlerini” satın alma ve daha yüksek fiyattan satarak kar elde etmeye hazırlandıklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 09:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473