banner564

İlk ziyaret Amman

Türk tarafını müzakere masasında oyalayan Anastasiadis, doğal gaz pazarlığı için Ortadoğu turuna çıkıyor

İlk ziyaret Amman
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, doğal gaz konusunda ittifakı güçlendirmek amacıyla Ortadoğu turuna çıkacağı bildirildi. Anastasiadis’in bugün Ürdün’e resmi bir ziyaret gerçekleştireceği, ardından İsrail’de Başbakan Benjamin Netanyahu, Filistin’de de Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüşeceği haber verildi.
   Anastasiadis’in Ürdün’ün başkenti Amman’a gitmek üzere bu gece adadan ayrılacağını yazan Alithia gazetesi, birkaç gün sonra ise İsrail ve Filistin’e gideceğini kaydetti.
   Yapılan resmi açıklamaya dayanarak, Anastasiadis’e yurt dışı ziyaretlerinde Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis ile Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in eşlik edeceğini yazan gazete, en görkemli karşılamanın Ürdün’de olacağını yazdı. Anastasiadis ve eşi Andri, 11 Kasım’da Ürdün Kralı Abdullah ve eşi Ürdün Kraliçesi Rania el Abdullah tarafından resmi törenle karşılanacak.
   Anastasiadis ile Kral Abdullah’ın önce baş başa görüşeceğini, ardından bunu iki ülke heyetlerinin görüşmesinin izleyeceğini belirten gazete, yapılacak görüşmelerde Kıbrıs sorunu, enerji, mülteci krizi, bölgesel gelişmeler yanında Ürdün-AB ilişkilerinin de ele alınacağını kaydetti.
   Ürdün Kralı Abdullah’ın Anastasiadis onuruna resmi bir yemek vereceğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in aynı günün akşamında ise Ürdün Başbakanı Abdullah Nsour ile bir araya geleceğini ve ikilinin görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulunacaklarını yazdı.
   Gazete, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in eşlik edeceği Anastasiadis’in, 12 Kasım’da ise, mülteci krizi konusuyla alakalı olarak olağanüstü toplanacak Gayri Resmi Avrupa Konseyi toplantısına katılmak için Malta’ya gideceğini bildirdi.
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve beraberindeki heyetin, 13 Kasım’da ise Kudüs’e gideceğini ve Anastasiadis’in sabah saatlerinde burada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir araya geleceğini haber veren gazete, Anastasiadis’in aynı günün akşamında ise Ramallah’ta olacağını yazdı.
   Anastasiadis’in Ramallah’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile bir araya geleceğini kaydeden gazete, Anastasiadis ve heyetinin 14 Kasım’da adaya dönmelerinin beklendiğini ekledi.

İttifak genişliyor

   Fileleftheros gazetesi ise “Üçlü işbirliğine Ürdün de dahil oluyor… Enerji konusu gündemin üst sıralarında” başlığıyla yayımladığı haberinde, konuya müdahil tarafların paralel ve birbiriyle örtüşen eylemlerinin, Ürdün’ün de yakın zamanda buna katılımıyla genişlemesi perspektifiyle, önümüzdeki aralık ayında Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’ın katımıyla üçlü bir zirve, daha sonra da ocak ayında Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail’in katılımıyla ikinci bir üçlü zirve toplanması yönünde olduğunu yazdı.
   Ürdün’ün de Mısır ile üçlü işbirliği eksenine katılması için hali hazırda görüşmeler yapıldığını yazan gazete, bu konunun Atina ve Kahire ile ele alındığını belirtti.
   Ürdün’ün de bu işbirliğine dahil olmasından ilk söz eden kişinin, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas olduğunu anımsatan gazete, Anastasiadis’in Ürdün hükümetiyle yapacağı görüşmelerde, enerji alanındaki işbirliği konularını da ele alınacağını aktardı.
   Anastasiadis’in İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmelerin gündeminin üst sıralarında, enerji ve bu alandaki planlamaların ileriye götürülmesinin bulunacağını yazan gazete, Anastasiadis’in Filistin temasları sırasında ise bazı anlaşmalar imzalanacağını ekledi.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2015, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473