banner564

‘İslamlaştırılmış Ortodoks Hristiyan’

Rum Başpiskoposu Hrisostomos ‘Türkiye kökenlilerin gitmesi halinde’ iki devletli çözüme destek vereceğini açıklarken, Kıbrıslı Türkler hakkında ilginç bir iddiada bulundu:

‘İslamlaştırılmış Ortodoks  Hristiyan’
banner598
 Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos; Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının gitmesi halinde, iki devletli bir çözüme destek vereceğini söyledi. Hrisostomos ayrıca Kıbrıslı Türkler hakkında ilginç bir iddiada bulunarak “Onlar İslamlaştırılmış Ortodoks Hristiyandır” dedi.
   Alithia gazetesinin haberine göre; Hrisostomos’un, “Reaction” isimli sivil toplum örgütü ve “Kıbrıs Bankası”nın işbirliğinde düzenlenen “8’inci Gençler Aytışması” çerçevesinde öğrencilerin sorularını yanıtlarken Kıbrıs’ta iki devlet çözümü tercih ettiği açıklaması “sansasyon yarattı.”
Habere göre, 50 yaş altı çoğu Rum’un federal bir çözümün sürdürülebilir olmayacağına inandığını söyleyen Hrisostomos  “İki ayrı devlete gidelim daha iyi ancak oluşacak devlet Avrupa çerçevesi içerisinde olsun” ifadelerini kullandı.
   Hrisostomos bunun için bir de şart koştu. Avrupa çerçevesi içerisinde iki devlet çözümü için ikinci devlet (KKTC) Türkiye’nin sütünden kesilsin” ve “TC kökenli KKTC vatandaşları yerleşikler gitsin” dedi.
   Öğrencilerin, Güney’deki camilerin ve KKTC’deki kiliselerin durumunu sorması üzerine “beş yıldır işgal bölgelerinin müftüsü Talip Atalay ile sıkı temas içerisindeyim. Kendisiyle sıkça görüşüyorum” diyen II. Hrisostomos özetle şunları söyledi:
   “Müftü bizden ne istediyse derhal gerçekleşti. Hükümet, yerleşiklerin özgür bölgelere gelmesine müsaade etmiyordu. Hala Sultan Tekkesi’ne gitmelerine izin verilmesini istedi. Hükümeti, ne kahve içmek, ne dinlenmek ne de herhangi başka bir şey için hiçbir noktada otobüslerden inmeden özgür bölgelere gelmeleri için ikna ettim. Özgür bölgelerdeki bütün camiler bakımlıdır. Müftü’yü arabama alarak Limasol’a ve Baf’a götürdüm, yerinde gördük” ifadelerin kullandı.
II. Hrisostomos buna karşılık kendisinin, KKTC’deki Kilisleri tamir etmelerine izin verilmesi talebinde bulunduğunu ancak Atalay’ın bu talebi ilettiği KKTC hükümetinin cevap vermediğini savundu. 

Umudu Putin

   KKTC’deki kiliseler meselesini Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jose Manouel Barroso’ya götürdüğünü, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Ankara’ya öneride bulunduğunu ancak sonuç alamadıklarını anlatan Hrisostomos, Rusya Kilisesi’nin kutlamalarına katılmak üzere Cuma günü Moskova’ya gideceğini, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendilerini Kremlin’de ağırlayacağını belirterek şunları söyledi:
   “Rusya’nın Türkiye ile iyi  ilişkileri olması nedeniyle  Putin’den, bu meseleye şahsen müdahale etmesini istemeyi düşünüyorum. Çünkü Türkiye yılda bir kilise tamir etmemize izin vermek istiyor ancak bizim orada 500 kilisemiz var.”
II. Hrisostomos kilise olarak, ederi yaklaşık 10 milyon Euro olacağı tahmin edilen malzemenin tamamını satın almayı ve kilisesi tamir edilecek köy hangisi ise o köyün inşaatla ilgilenen sakinlerini yardıma çağırmayı düşündüğünü de belirterek “Vladimir Putin’in bize yardım edeceğine inanıyorum” dedi. 

Ortodoks Hristiyan Kıbrıslı Türkler

   Habere göre, son olarak Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında hiçbir zaman dini nitelikli sorun yaşanmadığını, yaşanmayacağını söyleyen II. Hrisostomos, İngiliz sömürge zamanı ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kurulduğu ilk yıllarda Kıbrıslı Türklerle Rumların iyi geçindiklerini, birbirlerinin bayramlarına katılarak mutluluklarını paylaştıklarını, aralarında çok iyi ticari ilişkiler olduğunu söyledi, şunları ekledi:
“Türkiye’den Türkler çok azdı, asker aileleriydi. Çoğu Kıbrıslı Türk, ekonomik baskılar nedeniyle İslamlaştırılmış Ortodoks Hristiyan Rumdur.”

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2017, 11:24
YORUM EKLE
YORUMLAR
Akın  Tangül
Akın Tangül - 6 yıl Önce

Sen öyle düşün ve teselli ol,Kıbrıs Türk halkının kökleri Anadolu'dur,Türk milletinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz,ama sizler Venedik,Lüzinyan,Latin v.s kalıntılarısınız

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474