banner564

KKTC hala tepkisiz

Güneydeki Komünist Parti bile, Rum ordusunun güçlendirilmesi çalışmalarının çözüm stratejisiyle zıtlaştığını açıkladı

KKTC hala tepkisiz
banner598
 Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, Rum ordusuna 3 bin gönüllü asker alınacağı ve bu münhale Yunanlıların da başvurabileceğini açıklayıp, silahlanma için 100 milyon Eruro daha harcayacaklarını itiraf etmesi sonrasında KKTC resmi kanadından herhangi bir tepki gelmedi.
   Ancak güneydeki Komünist AKEL partisi, Rum ordusunun gerek reorganizasyon, gerekse askerlik süresinin düşürülmesine ilişkin çalışmalarına tepki gösterdi. AKEL tarafından yapılan açıklamada, bu tür girişimlerin, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakerelerle  zıtlaştığı bildirildi.
   Fileleftheros gazetesi, AKEL’in, bir yandan 2016 yılının çözüm yılı olduğundan bahsedilirken, diğer yandan askerlik süresinin kısaltılması ve Rum Milli Muhafız Ordusu’nda (RMMO) buna benzer reorganizasyon çalışmaları yapılmasının çelişki olduğunu belirttiğini ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nde ne RMMO, ne Türk askeri, ne de İngiliz üslerinin olması gerektiği” tezini yinelediğini yazdı.
   AKEL’in bu söylemine yanıt veren iktidar partisi DİSİ tarafından yapılan açıklamada ise, RMMO’nun reorganizasyonunun, müzakerelerden bağımsız ilerlediği ve şayet Kıbrıs sorunu Kasım ayına kadar çözülmezse, RMMO’ya alınacak yeni celple ilgili sürecin mevcut şekliyle devam edeceğini belirtti.
   Bu arada  Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis de, adada çözüm ve yeniden birleşmeden sonra da küçük bir askeri gücün kalabileceğini söyledi. Yeorgiadis, RMMO’nun reorganizasyonunun, hiçbir şekilde Kıbrıs sorununun çözümü olasılığıyla karşı karşıya gelmediğini iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 09:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474