banner564

‘Değeri yüksek olmalı’

Neofitu, 100 binden fazla Rum’un geri dönüşüne olanak sağlayacak miktarda toprak tavizi istediklerini açıkladı

 ‘Değeri yüksek olmalı’
banner598
 İktidar partisi DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde, “yüksek değere sahip yoğun nüfuslu bölgelerin Rum idaresi altına verilmesi gerektiğini” iddia ederek bunun, 100 binden fazla Rum’un, Rum idaresi altında geri dönmesine ve çözüm maliyetinin azalmasına olanak tanıyacağını savundu.
   Alithia’nın haberine göre Neofitu, sözde “Kithrea (Değirmenlik) Belediyesi” heyetiyle görüşmesinin ardından dün yaptığı açıklamada Rum “göçmenlerin” yerlerine geri dönme arzusunu anladığını ancak bütün bölgelerin Rum idaresi altına girmesinin ve bütün “göçmenlerin” geri dönmesinin mümkün olmayacağını söyledi.
   Neofitu “1977’de iki bölgeli, iki toplumlu federasyonu ve Kıbrıslı Türklerden oluşacak bir bölge olacağını kabul ettik. Kaçınılmaz olarak bazı köylerimiz, bazı bölgeler Kıbrıs Türk idaresi altında kalacak” dedi.
   Rum tarafına hangi bölgelerin iade edileceğinin büyük öneme sahip olduğunu da söyleyen Neofitu, “Bu, hem Kıbrıs Rum idaresi altında geri dönecek göçmen sayısını, hem mülkiyeti, hem de çözüm maliyetini etkileyecek” ifadesini kullandı.

İki ana ilke

    Neofitu, DİSİ’nin gerek Rum Ulusal Konseyi’nde gerekse BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile temaslarda iki ana ilkeyi ortaya koyduğuna işaret etti:
   1-Yoğun nüfuslu bölgelerin iadesine önem verirsek 100 binden fazla göçmenin Kıbrıs Rum idaresi altında geri dönmesine fırsat veririz  
   2- İade edilecek bölgeler yüksek değere sahip olmalı.
  Neofitu “yoğun nüfuslu bölgeler” derken de 1974’ten önce konut inkişafı olan ve ikinci kritere, yüksek değer kriterine sahip bölgeleri” kast ettiklerine dikkat çekti. “Toprak müzakerelerinde bu iki ilke dikkate alınırsa hem 100 binden fazla Rum’un Rum idaresi altında geri dönebileceğini, hem de mülkiyet maliyetinin hissedilir ölçüde azalacağını” savundu.
Averof Neofitu “Kıbrıs sorununun çözümü için üçüncü taraflardan milyonlar beklemememiz gerektiği tezine katılıyorum.  Bu argüman, müzakere masasında mülkiyette ve toprakta mülkiyet maliyetini azaltacak bir çözümü başarmak için Kıbrıs Rum tarafının elindeki önemli silahtır” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474