banner564

Küçük partiler olumsuz

Rum Ulusal Konseyi’nin toplantısında, Kıbrıs sorununun ‘geri dönülmez bir yola girdiği’ belirtildi

Küçük partiler olumsuz
banner598
 Ulusal Konsey’in toplantısında konuşan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakerelerde geri dönülmez bir yola girildiğini ve bir sonraki hedefin ilkeler anlaşması olduğunu” söyledi. 
   Fileleftheros gazetesi “İlkeler Anlaşmasını Pişiriyorlar-Teknik Ayrıntıları Sona Bırakarak Çerçeveyi Sonuçlandırmak İçin Isınma-Sonraki Hedef İlkeler Anlaşması-Anastasiadis, Ayrıntılar Görüşüldüğü ve Boşluklar Doldurulduğu Zaman Çerçeveyi Sunacak” başlıklı haberinde, müzakere sürecinin bir sonraki büyük hedefinin, teknik ayrıntıların görüşülmesini referandum öncesine bırakarak ilkeler anlaşmasının sağlanması olduğunu yazdı. 
   Anastasiadis’in, Ulusal Konsey’e bilgi verirken, bütünlüklü paket ortaya çıkmadan herhangi bir anlaşmayı imzalamasının ve halkın önünde koymasının söz konusu olmadığını dile getirdiğini yazan gazete, Rum liderin teknik ayrıntıların ne olduğu konusunda detaya girmediğini kaydetti. 
   Anastasiadis’in izlediği yöntem konusunda, özellikle muhalefetteki küçük partilerin tepki olduğu iddia edildi.
   Gazete, teknik ayrıntıların; anayasa, yasalar ve BM tarafından kayda geçirilen 103 boşluk belgesindeki askıda olan bir çok konuyla alakalı olduğunu, ayrıca altı başlığa dahil edilmeyen siyasi konuların da bulunduğunu belirtti. 

Harita yok ama planlar var
   Yol haritasının bulunmadığını ancak sürecin aşamalarını belirleyen bir planlamanın bulunduğuna dikkat çeken Rum lider, izlenen sürecin doğru olduğunu da söyledi ve “olası tuzaklara” ilişkin muhalefet partilerinin söylediklerine de yanıt verdi. 
   Habere göre Anastasiadis, “Türk tarafının toprak ve güvenlik başlığında takındığı tavra yönelik “endişe ve kaygısını” dile getirdi. 
   Politis gazetesi de konuya ilişkin haberleri, “Ulusal Konsey’de Konular Yerine Gelişmelere İlişkin Bilgilendirme-Göreceli Memnuniyet” başlıklarıyla aktardı. 
   Politis gazetesi, talep edilmesi durumunda Anastasiadis’e yurt dışında eşlik edip etmeyecekleri sorusuna olumlu yanıt veren tek parti liderinin DİSİ Başkanı Averof Neofitu olduğunu, diğer partilerin çekinceleri bulunduğunu da yazdı. 
   Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “daha gidilecek mesafe bulunduğunu” söyledi. 
    Yurt dışına gitmeye neden görmediğini söyleyen Kiprianu, ancak yurt dışı konusunda ısrar edilmesi durumunda, kimsenin kendilerine baskı yapmaması şartıyla, sorun çıkarmayacaklarını da belirtti. 
   DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos ise, “New York’ta bertaraf edilenlerin, dönüşlerinde Akıncı ve Eide tarafından empoze edildiğini, buna bağlı olarak endişelerinin devam ettiğini” ifade etti. 
  Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus da, toprak konusu için yurt dışına gidilmesine gerek olmadığını söyledi, bilgilerin sızdırılması tehlikesinin Kıbrıs Türk tarafından kaynaklanabileceğini iddia etti. 
   Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis de, yurt dışında müzakere yapılmasına karşı çıktı. 
   ELAM ise, müzakerelerin yanlış zeminde yapıldığını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473