banner564

Mülk satışları patladı

Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde fiyatların ikiye katlanacağını hesaplayan yabancılar Rum kesimine akın ediyor

Mülk satışları patladı
banner598

Raif DOĞRU

   Kıbrıs sorununun 2016 sonu veya 2017 başlarında çözüleceğine ilişkin haberler, Güney Kıbrıs’taki emlak satışlarının artmasına yol açtı. Rum Tapu ve Kadastro Dairesi’nden elde edilen verilere göre, bu yılın ilk 8 ayındaki mülk satışları 4 bin 88’e ulaştı. Yetkililer, geçen yılın aynı döneminde 3 bin 155 konutun satıldığını belirtirken, bu yl içinde en fazla satışın Ağustos ayında gerçekleştiğini belirtti.
   Tatil amacıyla ülkeye gelen İngiliz, Rus ve Arapların, Limasol, Baf, Larnaka ve Mağusa yakınlarındaki bölgelerden pahalı evler satın aldıkları, bunu yaparken, fiyatların çözüm sonrasında en az iki kat artacağını hesapladıkları iddia edildi.
   Diyalog’un görüşlerine başvurduğu tanınmış bir Rum avukat, ekonomik kriz sonrasında 250 bin Euro’ya kadar gerileyen 3 yatak odalı ve yüzme hazulu bir villanın, çözüm sonrasındaki ilk 2 yıl içinde 500 bin Euro’ya alıcı bulabileceğini iddia etti. Rum avukat, “Sadece İngilzler ve Ruslar değil, Almanlar ve paralı Rum ve Yunanlılar da mülke yatırım yapıyor” dedi.

Limasol ilk sırada
   İstatistik verilere göre, bu yılın ilk 8 ayında en fazla mülk satışı Limasol’da gerçekleşti. Burada
Bin 350 konut satılırken, Baf kasabasında 996 konut alıcı buldu.
   Baf’taki yabancı yatırınmların sürekli arttığına dikkat çeken Rum avukat “Mısırlı yatırımcılar, zarar eden ekonomik tesisleri ve işyerlerini dahi satın alıyorlar” dedi.
   Yatırım yapanlara AB vatandaşlığı verildiğini anımsatan Rum avukat, çözüm umutlarının artması halinde mülk satışlarında daha büyük artışların yaşanacağını iddia etti. 
   Bu yılın ilk 8 ayında Larnaka’da 861, Lefkoşa’da 506, Mağusa yöresinde ise 251 konut satıldı.

KKTC’de karartma var
   Diyalog muhabirinin görüşlerine başvurduğu KKTC Tapu Dairesi’nden bir yetkili ise, emlak satışları hakkında herhangi bir açıklama yapılamayacağını, rakamların gizli tutulduğunu söyledi.
   Bir başka kaynak ise, bu yıl tapu kayıtlarında artışların yaşandığını belirtirken, bunun daha fazla satış anlamına gelmediğini, geçmiş yıllardan kalan işlemlerin hızlandırıldığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 04 Eylül 2016, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474