banner564

Müzakereler Nisan sonrası

Berlin’deki üçlü görüşme Rum basınında geniş yer aldı

Müzakereler Nisan sonrası
banner598

  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile dün akşam Berlin’de gerçekleştirdiği görüşmesi Rum basınında “Kıbrıs prosedürü canlı kaldı” ve “beşli konferansa kadar solunum cihazında”  yorumlarıyla manşetlerde yer buldu.

   Görüşme öncesinde yaşanan perde gerisi gelişmeler ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un oynadığı role atıf yapan gazeteler, Rum siyasi partilerin ilk değerlendirmelerine de yer verdi.
   Fileleftheros habere “Yeni Çaba İçin Taahhüt… Berlin Yemeği Prosedürü Canlı Tuttu-Gayrı Resmî Beşli Konferans İçin Guterres Araştırması… Anastasiadis ve Akıncı İlk Adım Atıldı Diyor” başlık ve spotlarını attı.
Gazete, önümüzdeki aylarda özlü görüşme öngörülmüyor olmasına karşın Kıbrıs prosedürünün canlı kaldığını; BM’nin müdahil taraflarla temaslara devam edeceğini ancak herkesin, KKTC’deki seçimlerden önce özlü müzakere olamayacağının bilincinde olduğunu belirtti.
   Habere göre, Türkiye ve İngiltere’nin şu andaki önceliklerinin farklı olması ve Nisan 2020’de KKTC cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağından dolayı müzakere prosedürünün mayıs ayından önce başlanması beklenmiyor. BM de o zamana kadar prosedürü canlı tutmaya çalışacak.

Rum tarafının yemekten elde ettiği kazançlar

   Rum tarafının, olguları ve zorlukları dikkate alarak görüşmeden çıkan sonuçtan memnun göründüğünü yazan gazete, Rum tarafının Berlin görüşmesinden elde ettiği kazançları şöyle sıraladı:
   “Gayrı resmî beşli konferans toplama çabasına atıf; Siyasi eşitliğe, Akıncı’nın istediği şekilde değil, BM Güvenlik Konseyi’nin 716 (1991) sayılı kararı referans gösterilerek, atıf yapılması; 11 Şubat 2014 ortak açıklamasına ve önceki yakınlaşmalara atıf yapılması; Guterres Çerçevesi’nin 6 maddesinin yinelenmesi”
    Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in görüşme sonrasında yaptığı “Görüşmenin sonucu, malum zorluklara rağmen diyaloğu yeniden başlatma çabası açısından olumlu bir adım olarak görüldüğünü yazdı. Haberde, “özlü müzakerelerin yeniden başlaması için referans şartlarında anlaşmanın ötesinde, Türkiye’nin, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine, Maraş’ı iskâna açma girişimlerine ve ara bölgede emrivaki tehditlerine son vermesi gerektiği” iddiaları öne çıkardı.
   Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamasını da “raydan çıkan trenin yeniden doğru rayına konulduğu” sözü altında özetledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474