banner564

‘Noratlas’ı Rumlar vurdu

1974’da adaya gönderilen Yunan savaş uçaklarından ‘Niki 9’un pilotu adaya geldi

‘Noratlas’ı Rumlar vurdu
banner598

  Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yanlışlıkla RMMO askerleri tarafından, içerisindeki 28 komando ve 4 mürettebatla düşürülen “Niki-4” isimli Noratlas tipi uçağının benzerinin anıt olmak üzere geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs’a getirildiğini ve Yunan Askeri Mezarlığı’na yerleştirildiğini anımsatan Fileleftheros gazetesi, savaşa katılan Yunan uçaklarından ‘Niki 9’ pilotunun da adaya geldiğini duyurdu.

   Açılış törenine, “Niki” operasyonuna katılan ve Girit’ten Lefkoşa’ya komandoları taşıyan Noratlas tipi nakliye uçaklarından “Niki 9’un” pilotu Andreas Stravopodis’in de katıldığını yazan gazete, Stravopodis’in gazeteye yaptığı açıklamada, “Niki operasyonu haberini, sevinç ve coşkuyla dinlediklerini ve geriye dönüp dönmeyeceklerini ise düşünmediklerini” söyledi.
   Uçaklarda bulunan mürettebatın görevlerine başladıklarını ve beklemedikleri tek şeyin Rumlar tarafından kendilerine ateş açılması olduğunu ifade eden Stravopodis, Türklerin ateş açmasıyla karşılaşmayı beklediklerini, ancak Rumların kendilerine ateş açmasını beklemediklerini yineledi.
   Her şeyin yetkililer arasındaki yanlış anlamadan kaynaklandığını ifade eden Stravopodis, hiç kimseye sorumluluk yükleyemeyeceğini belirterek, Lefkoşa’ya gelen uçaklardan hepsinin, ikisi haricinde vurulduğunu, vurulmayanlardan birinin kendisinin uçağı (Niki 9), diğerinin de “Niki 1” olduğunu kaydetti.
   Stravopodis, karşılaştıkları düşmanca ortama rağmen, hiç kimsenin görevini terk etmediğini de sözlerine ekledi.

Yeni kimlik tespiti

  Fileleftheros, RMMO askerleri tarafından, içerisindeki 28 komando ve 4 mürettebatla düşürülen “Niki-4” isimli Noratlas tipi uçakta bulunan komandolardan birinin daha kalıntılarına kimlik tespiti yapıldığını yazdı.
   Hristodulos Doiçidis isimli komandoya da kimlik tespiti yapılmasıyla birlikte, uçakta bulunan ve hayatını kaybeden 31 kişiden 29’unun kimliklerinin belirlendiğini kaydeden gazete, Doiçidis’in kalıntılarının Lakatamya’daki askeri mezarlıkta gömülü olup, 1979–81 döneminde yanlışlıkla Yunanistan’daki ailelere teslim edilen ve daha sonra Güney Kıbrıs’a iade edilen kalıntılar arasında bulunduğunu ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474