banner564

‘Olumsuz oy verirler’

Federal devlette Kıbrıslı Türklere veto hakkı verilmesine karşı çıkan Anastasiadis, EastMed projesini örnek gösterdi

‘Olumsuz oy verirler’
banner598

 Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Kıbrıslı Türklerin ‘Veto’ hakkını değerlendirirken, olumsuz oy kullanma hakkının sakıncaları konusunda EastMed projesini örnek gösterdi.
   Söz konusu projenin AB finansmanlı olduğunu ve mevcut öngörünün, Brüksel tarafından onaylanması durumunda projeye katılacak ülkelerin imzaya çağırılmaları şeklinde olduğunu ifade eden Anastasiadis şunları söyledi:
   “ Kıbrıslı Türklerin (EastMed’in) Türkiye’den geçmesi gerektiği görüşü bilinmektedir. Türkiye’nin de tezi aynıdır. Önerinin bakanlar kuruluna geldiğini ve Kıbrıslı Türklerin kabul oyuna ihtiyacınız olduğunu düşünün. E, olumlu oy alamayacaksın.”
   Alithia gazetesi, Anastasiadis’in “desentralizasyon” önerisini yorumlarken, devletin bütünlüğünün sağlanması için federal kalması gereken yetkilere değindiğini bildirdi.
   Öte yandan Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Referans Şartları Seneye – Lute Lefkoşa’dan Sonra Ankara’ya Gideceği İçin Bu Aşamada Anlaşma Mümkün Değil – Müzakere Grubuyla Hazırlık Toplantısı” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş şekilde verdi.
   Gazete, Lute’un Kıbrıs ziyareti sonrasında Türkiye’ye gideceğini iddia ederek, bu durumun ise Lute’un “referans şartlarını” bu ziyaretinde tamamlaması ihtimalini gündeme getirdiğini yazdı.
   Lute’un Ankara ziyaretinin, Kıbrıs temasları tamamlanır tamamlanmaz mı yoksa Noel ve yılbaşı sonrası mı olacağının da bilinmediğini ifade eden gazete, hafta sonu adaya gelmesi ve Pazartesinden itibaren de liderlerle temaslarda bulunması beklenen Lute’un, Anastasiadis-Akıncı ortak görüşmesi yönünde bir talepte bulunmayacağını da savundu.
   Gazete, tüm göstergelerin, Lute’un referans şartlarını tamamlamak için adaya yeniden gelmek zorunda kalacağını gösterdiğini iddia etti.

AKEL’den boykot
   Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Kıbrıs Rum müzakere grubu üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirirken AKEL’in toplantıya katılmaması Rum tarafında yankı yarattı.
   AKEL’in, müzakere grubu toplantısını “komedi” şeklinde nitelendirdiği belirtilen haberde, AKEL müzakere gurubu üyesi Tumazos Çelebis’in yanı sıra Alekos Markidis’in de davetli olduğu halde toplantıya katılmadığı vurgulandı.
  Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Lute Engeller Görüyor – Tarafların Öze ve Sürece İlişkin Fikir Ayrılıkları BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanını Düşündürüyor – Türkiye’yi Ziyaret Etmeden Özlü Gelişmeler Beklenmiyor – AKEL: Ona Güvenmiyoruz” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından verdi.
   Lute’un hafta sonu Kıbrıs’a yapacağı ziyarete ilişkin beklentilerin düşük olduğunu belirten gazete, Lute’un hafta sonu BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la görüşmesinin beklendiğini yazdı.
   Süreç için belirleyici unsurun, Lute’un büyük olasılıkla Kıbrıs ziyareti sonrasında Türkiye’ye yapacağı ziyaret olduğu yorumunda bulunan gazete, Anastasiadis’in dün müzakere grubuyla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun açıklamasını aktardı.
   Prodromu, Lute’un ziyaretiyle başlayacak olan “referans şartlarının özlü müzakeresine hazır olduklarını” belirterek Lute’un ziyaretine ilişkin kesin olarak bildikleri tek şeyin, adada 3-4 gün kalacağı olduğunu vurguladı.
   Henüz herhangi bir takvim dışına çıkılmadığını ve hedefin en kısa sürede referans şartlarının belirlenmesi olduğunu ifade eden Prodromu, “Bunun yıl sonuna kadar olabileceği söylendi ve henüz yıl sonuna gelmedik” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473