banner564

Sadaka veriyor

Anastasiadis “Kıbrıs Türk toplumuna, sadece onları ilgilendiren kararlarda bir oy hakkı tanıyabiliriz” dedi

Sadaka veriyor
banner598

   Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, garantilerin ve yabancı askerlerin olmadığı ‘normal bir devlet’ istediklerini söyledi.

    “Kayıp Anası” anıtının açılışında konuşan Anastasiadis “Çözümün işlevselliğinin, talep edildiği gibi imtiyaz kazanılmasıyla değil uluslararasında kabul görmesiyle olmasını istiyoruz. İşlevsel çözüm olacaksa toplumlar birbirine saygılı olmalı, zahmet ve fedakarlıklarla başarabileceğimiz çözümün reddedilmesinden başka bir şeye yaramayacak aşırı imtiyazlar istememeliyiz” dedi.
   Kıbrıslı Türk vatandaşlarına mesaj gönderen Rum lideri şöyle dedi:
   “Kıbrıslı Türk vatandaşlarımıza dostane bir mesaj gönderiyorum. Her kararda bir olumlu oy talebi neden kabul edilsin? Neden; ‘merkezi devletin kararlarının Kıbrıs Türk toplumunu olumsuz etkileyebilecek olması halinde olumlu oy hakkınız olsun’ önerimiz kabul edilmiyor?
Çözüm için çalışma iradesine sahibim. Ancak Zürih-Londra Anlaşmaları’ndan kalan haksızlık parçacıkları bırakmayacak bir çözüm. Çünkü yapılacak anlaşma haksızlığa dayanırsa, yıkılmaya mahkûmdur.”

Prodromu umutsuz konuştu

   Bu arada Rum Sözcü Prodromos Prodromu müzakerelerin başlama noktasıyla ilgili Türk tarafınca ortaya konulan ‘sıfırdan yeni bir prosedür’ şartının doğru olması halinde müzakerelerin yeniden başlamasının “çok zor, belki imkânsız olacağını” savundu.
“Görüşme sıfırdan başlamaz, çünkü halen BM tarafından uzlaşılmış bir prosedür var” diyen Prodromu, prosedürde “takvim yoktur” şartıyla uzlaşıldığını öne sürdü, BM’nin Kıbrıs’la ilgili konferansı tahtında bir de Guterres Çerçevesi bulunduğunu söyledi.
Prodromu Kıbrıs Türk tarafından yapılan, ‘44 yıl çok fazla, yorulduk. Kıbrıs sorunu böyle çözülmez’ açıklamasını “kışkırtıcı” bulduğunu söyleyerek şu iddiada bulundu: 
  “Bunları anahtarı elinde tutan, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin normal devlet olarak işlemesini, toprak bütünlüğü sağlamasını engelleyen taraf söylüyor.” 
   Türk tarafının zihniyet dönüşümü talebini de yorumlarken “gerçekten de zihniyet değiştirmemiz lazım” diyen Prodromu “Kıbrıs’ta zihniyet değiştirmemiz tam olarak; tarafların alıştıklarının, sürdürülebilir veya çağdaş demokratik ülke rejimi olduğunu düşünmememiz gerektiği anlamına gelir. Ancak özellikle, kendi stratejik hedefleri için Kıbrıslı Türklerin güvenliği gibi çeşitli bahaneler ortaya koyan Türkiye’nin zihniyetini değiştirmesi gerekir.” İfadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474