banner564

Sınavı geçti

ABD’nin terör reporunda Güney Kıbrıs olumlu not aldı

Sınavı geçti
banner598
   ABD Dışişleri Bakanlığı’nın tüm dünyadaki terörle ilgili hazırladığı 2014 yılı raporunda Güney Kıbrıs’la ilgili olumlu ifadelerin yer aldığı haber verildi. 
    Fileleftheros gazetesi “Kıbrıs ABD’nin Terör Sınavından Geçti… Lefkoşa Uluslararası Çabaları Destekliyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, raporun Güney Kıbrıs’la ilgili kısımda Rum Hükümeti’nin, terörle mücadelede uluslararası çapta gösterilen çabalarda ABD, AB ve diğer ülkelerle sıkı işbirliği yaptığının kaydedildiğini aktardı. 
   Habere göre Güney Kıbrıs’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’nın programlarına katıldığına değinildiği raporda, Güney Kıbrıs’ın IŞİD’in göğüslenmesi amacıyla oluşturulan küresel işbirliğine katıldığı da vurgulandı. 
   Raporda 1974’ün ardından Kıbrıs’ın bölündüğünden ve ABD’nin tanımadığının belirtildiği KKTC’nin varlığından da söz edildi. 
     Kıbrıslı Türklerin, kara para aklanması ve terörün finanse edilmesinin etkili bir şekilde önlenmesinde gerekli olan yasal ve kurumsal çerçeveye sahip olmadığının iddia edildiği raporda, bu kısıtlamalar içerisinde, buna rağmen, Kıbrıslı Türklerin belirli terörle mücadele hedeflerini ileri götürmekte işbirliği yaptığı belirtildi.

Silah ambargosu

   Öte yandan Simerini gazetesi ABD Senatosu’nun, 71 lehte ve 25 aleyhte oyla ABD Temsilciler Meclisi’nin Mayıs ayında oyladığı ulusal savunmayla ilgili HR 1735 yasa tasarısını onayladığını yazdı. 
   Haberi “Kıbrıs’a Askeri Malzeme Satılmasına Amerikan ‘Evet’i” başlığıyla veren gazete, ABD savunma giderlerinin 612 milyar dolar olarak belirlendiği yasa tasarısında, Güney Kıbrıs’la ilgili de bir maddenin yer aldığını belirtti.
   Habere göre yasa tasarısında Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’ndan, yasanın imzalanmasından itibaren 90 gün içerisinde, Senato ve Meclis’in Dışişleri ve Savunma Komitelerine, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin”, yabancı düşman hükümetler ve terör gruplarının tehditleri de dahil, ulusal güvenliğine karşı tehditleri savunmada askeri olanaklarıyla ilgili bir değerlendirmenin gönderilmesini istedi.
    Demokrat New Jersey Senatörü Robert Menendez’in önerdiği değişikliğe göre analizin, ABD’nin, “Kıbrıs silahlı kuvvetlerine” savunma malzeme ve hizmetleri ihracatı izni ve onayıyla ilgili talepleri reddetme politikasının “Kıbrıs”ın ulusal güvenliğine etkilerini de kapsaması gerektiği üzerinde duruldu.
   Meclis ve Senato’nun iki yasa tasarsısında farklılıklar olduğu için nihai metin ABD Başkanı Barack Obama’ya yollanmadan önce iki tarafının toplantı yapacağını kaydeden gazete, yasa tasarısında bazı maddelerden dolayı Obama’nın veto etme ihtimalinin bulunduğunu belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2015, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473