banner564

Tansiyon yükseldi

Rum Yönetimi, Türkiye ile deniz sahasını sınırlandırma mutabakatı imzalayan Libya’ya nota verdi

Tansiyon yükseldi
banner598

    Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesi “Paket Çözüm İçin Gözdağı…. Ankara Tansiyonu Artırıyor ve Enerji, Kıbrıs Sorunu ve Ege Konusunda Kapsamlı Müzakere Düzenlemesi Yapıyor”  başlıklı manşet haberinde, Rum Yönetimi’nin, Türkiye ile deniz sahasını sınırlandırma mutabakatı imzalayan Libya’ya nota verdiğini bildirdi.

   Gazete; güvenilir bilgilerine işaret ederek, Türkiye’nin “maksimalist hareket ve talepleri ile bölgeyi kontrol etmek için geniş ölçekli bir planlama düzenlemekte olduğunu” savundu.
   “Türkiye’nin bölgesel güç haline gelmek hedefiyle yaptığı planlamanın iki ekseni olduğunu” yazan gazete, birinci eksenin Yunanistan’a ve Güney Kıbrıs’a  “enerji, Kıbrıs sorunu ve Türk-Yunan ilişkilerini de gündeme alarak paket şeklinde müzakereyi dayattığını”, ikinci eksende ise Güney Kıbrıs, Suriye, Mısır, Libya ve Yunanistan (Ege) ile nüfuzunu artırdığı diğer Balkan ülkeleriyle ilgili olduğunu yazdı.
   Gazete, Berlin’deki üçlü görüşme dikkate alındığında, bütün bunların Kıbrıs sorununda harcanmakta olan çabaları da etkilediğini yazdı. BM Genel Sekreteri’nin Berlin görüşmesi sonrasında yaptığı, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de katıldığı açıklamada Türkiye’nin, gelişmeleri en azından Mayıs ayına kadar dondurmayı ve beşli konferansın oluşumunu (AB yok edilerek 5+BM) elde ettiğine dikkat çeken gazete, “dahası, ara çözüm veya stratejik anlaşma meseleleri geri geldi, siyasi eşitlikte Akıncı, istediğini alamasa bile (olumlu oy/veto’ya atıf yapılmasını istedi) memnun olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Hristodulidis açıkladı

   Aynı gazete, Yunanistan’dan sonra Rum yönetiminin de, Türkiye ile deniz sahalarını sınırlandırma mutabakatı imzalayan Libya’ya nota verdiğini yazdı.
   Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis dün katıldığı bir radyo programında, Libya’nın Güney Kıbrıs’taki maslahatgüzarını çağırarak izahat istediğini açıkladı. 
   Türkiye’nin bu yeni hareketinden, “Doğu Akdeniz’deki gözden geçirme politikasını sürdürdüğünün ortaya çıktığını” söyleyen Hristodulidis, “Bu politika artık Kıbrıs Cumhuriyeti haricinde Yunanistan ve Mısır gibi diğer ülkelerin de aleyhine dönüyor” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474