banner564

Taviz beklentisi büyük

Anastasiadis, 100 bin Rum’un geri döneceği bir çözüm sitiyor

Taviz beklentisi büyük
banner598
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nicos Anastasiadis, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yapılacak müzakere öncesi Ulusa seslendi.
Özel bir televizyon kanalından simültane çeviri ile canlı yayınlanan açıklamada Anastasiadis, müzakere edilen çözümün federasyona değil, konfederasyona götüreceği iddiasının yersiz olduğunu söyledi.
Mont Pelerin’deki sürecin belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine ise Anatasiadis, “Derinlemesine olmayan beyin fırtınası diye anılan bir biçimde görüşlerin dile getirildiği bir olgu söz konusu… Açık bir biçimde TV kanallarında müzakereler yapma girişiminde bulunmak diğer tarafın da benzer tutumları ortaya koymasına yol açacaktır ve müzakere sürecini bu zorlaştıracaktır. Bizim görüşlerimiz net olarak bilinmektedir. 100 bin Kıbrıslı Rum, Kıbrıs Rum Yönetimi altında, tarihsel olarak bağlantılı oldukları bölgelere dönebilme olanağına kavuşsunlar. Her bir oluşturucu devletin sahil kıyıları konusundaki öneriler sunuldu” dedi.
Toprak konusunda izleyeceği çizginin ne olacağı? Ve Güzelyurt konusundaki tutumun ne olacağı konusundaki bir soru üzerine ise Anastasiadis, hedeflerinin, olabildiğince Kıbrıslı Rum’un topraklarına dönmesi olduğuna vurgu yaptı.
Anastasiadis, kriterler aracılığıyla belirlenecek olan şeylerden birinin harita olduğuna dikkat çekerek, toprak düzenlemelerine ilişkin ilerleme olmadan, bu konuda haritada belirlemeler olmadan çok taraflı konferansın gerçekleştirileceği tarihi kabul etmeyeceğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi’nin toprakta yapılacak düzenlemelere ilişkin olarak, Güvenlik Konseyi’nin 7’nci başlık altında bu çalışmayı üstlenebileceğine de değinen Anastasiadis, Güvenlik Konseyi yetkili kurum olduğunu, BM, Barış Gücü’nün himayesi altında olduğunu hatırlattı.

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2016, 14:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473