banner564

Teçhizat üretimi planlıyor

Rum Savunma Bakanı, AB’nin serbest bıraktığı 13 milyar Euro’luk bütçeden pay koparmak için çalışıyor

Teçhizat üretimi planlıyor
banner598

 Rum Savunma Bakanı Savvas Angelidis, Rum tarafındaki “savunma sanayisinin geliştirilmesinin tek yol olduğunu” öne sürdü. 
   Angelidis, Politis’e verdiği özel röportajda, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) modernizasyon ve savaş kabiliyetini yükseltme vizyonuna, silahlanma programına, Fransa ile askerî işbirliğine ve Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerine dair konularda önemli açıklamalarda bulundu.
AB üye ülkelerin silahlı kuvvetlerinin geliştirilmesi ana ilkesine sahip olan PESCO çerçevesinde Avrupa Savunma Fonu’nun 2021-2027 dönemi için 13 milyar Euro’luk ödeneğin serbest bırakıldığını hatırlatan Angelidis, bu ödeneklerden yararlanabilmek için şu anda zemin hazırlığı yaptıklarını söyledi. 
   Angelidis, bu maksatla ileri teknoloji, teknik bilgi, yenilik, araştırma ve geliştirme alanlarında faaliyet gösteren kurum-kuruluşları ülkeye çekmek hedefiyle “Atina 2019” programını uyguladıklarını, savunma ve güvenlik programları için öneri sunmak üzere üniversite, araştırma merkezleri ve  küçük sanayi-girişimleri çekmeyi başardıklarını anlattı. 
   Hedefin,  Rum tarafında savunma sanayisi kurmak olduğunu ancak ağır savunma sanayisi kurmak gibi bir vizyonları olmadığını, kimsenin Rum tarafının tank, uçak veya gemi üretmesini beklememesi gerektiğini söyleyen Angelidis, şu detayları verdi:
   “Hedefimiz teknolojiye, akıllı çözümler ve akıllı teknolojiyle bağlantılı kullanılacak teçhizat yaratmaktır.  Bu çabada,  başka bir ülkede üretiliyor olmasına karşın Kıbrıs’ın, özellikle yazılım düzeyinde veya daha küçük malzeme düzeyindeki bir bölümünün üretimini üstlenebileceği daha büyük bir donanım sisteminin parçası olarak rol oynayabiliriz.”
   Angelidis, “Adanın mevcut fiili durumu nedeniyle RMMO’nun kabiliyetini yükseltecek şekilde hareket etme zorunlulukları yüzünden değil, bir AB üyesi olarak, coğrafik konumları gereği güvenlik ve savunma alanında araştırma ve yenilik alanında katalizör rol oynayabilecekleri için Rum tarafında  savunma sanayisinin geliştirilmesinin tek yol olduğunu” savundu. 

Silahlanmaya 150 milyon Euro

   Rum Yönetimi’nin, RMMO’nun kabiliyetini yükseltme hedefini taşıyan silahlanma programının da hazır olduğunu söyleyen Angelidis, 2017 ve 2018’de devlet bütçesinden, Savunma Bakanlığı bütçesi dışında 150 milyon Euro da silahlanma programı için aldıklarını hatırlatarak, gelecek dönemde de bu düzeyde devam etmeyi hedeflediklerini söyledi.
   Angelidis, silah alımları konusunda çok net konuşmak istemediğini,bakanlığının RMMO ile istişare içerisinde silah alım programı üzerinde çalıştığını ve ihtiyaca göre alım yapacağını belirterek “Bu konuda ne kadar az konuşursak, başarmak istediğimiz hedef açısından o kadar iyi olur ancak yapılacak tercihlerde teknolojinin önemli rol oynayacağını söyleyebilirim” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474