banner564

‘Tehdit’ etti

Rum Yönetimi’ni Kıbrıs sorunu ve ekonomi konusunda uyaran Rus Büyükelçi Osadchiy: “işadamlarımız sermayelerini ve faaliyetlerini ülkelerine geri götürecek” dedi

‘Tehdit’ etti
banner598

   Rusya, Rum tarafındaki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy aracılığıyla Rum tarafına, hayata geçirmesi halinde, Güney Kıbrıs’ı ekonomide ve Kıbrıs sorununda ve çok olumsuz gelişmelerin eşiğine getirecek net mesajlar verdi.

   Fileleftheros “Kremlin uyarıyor... sermayenin geri dönmesi ve ABD’nin Kıbrıs sorununa karışmasından hoşnutsuzluk” başlıklı haberinde, Osadchiy’in Rum tarafında yayın yapan MEGA TV’ye verdiği mülakatta, Rum Yönetimi açısından çok endişe verici meseleleri masaya yatırdığını yazdı.
   Osadchiy, ekonomi konusunda, Rus sermayesinin ve yatırım faaliyetlerinin Güney Kıbrıs’tan geri çekilmesi, Rusya’ya geri çağrılmasından söz ederken, Kıbrıs sorununda da Güney Kıbrıs’ın ABD için daha aktif rol tercih etmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu açıkça ima etti.

   Gazeteye göre, Kırım’daki gelişmeler ve Rusya’ya karşı tedbir kararı konusunda Güney Kıbrıs’ın diğer AB üyesi ülkelerle birlikte hareket etmesi Moskova’yı rahatsız etti. Rus Büyükelçi bu meseleyi ‘iki tarafı keskin bıçak” diye niteledi ve “AB’nin -dolayısıyla Güney Kıbrıs’ın da- bize karşı tavrı değişmezse o zaman işadamlarımız sermayelerini geri çekecekler ve faaliyetlerini ülkelerine geri götürecekler” dedi.

 

Ekonomi için olumsuz


   “AB’nin Rusya’ya karşı yaptırım uygulaması halinde Rusya’nın cevabının ne olacağı” sorusuna karşılık Osadchiy, “Bu yaptırımların neler olacağına bağlı. Rusya bu istikamette ilerlerse o zaman Güney Kıbrıs için durum, ayakta durmak için büyük ölçüde Rus desteğine dayanan ekonomi alanında çok olumsuz olacak” ifadesini kullandı.
   Gazete Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorununda Amerikalılara sağladığı rolden de rahatsız görünen Osadchiy’in, “ABD’nin Kıbrıs sorununa daha aktif katılımından rahatsız olup olmadığı” sorusuna karşılık kesin bir “evet” cevabı verdiğini yazdı, şunları ekledi:
    “Osadchiy devamla Güney Lefkoşa’ya şu net mesajı verdi: ‘Bu müdahiliyet sizin işinize geliyorsa bizim için sorun yok.’ bu mesaj geleceğe, özellikle de müzakerelerde zorluk olması ve daha önce pek çok kez olduğu gibi yine kendisinin desteğine ihtiyaç duyulması durumunda Rusya’nın niyetini gösteren bir mesajdır. Moskova, Büyükelçisi aracılığıyla neredeyse, Lefkoşa’nın, zorluklar olduğunda Rusya’dan destek isterken Kıbrıs sorununda daha aktif rol oynaması için Amerikalılara koşamayacağını iletti.”

 

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 00:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474