banner564

Tek yanlı karar

Türkiye’ye, Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile ilişkileri düzeltme çağrısında bulunan Avrupa Konseyi, Varna zirvesinin iptal edilebileceği uyarısında bulundu

Tek yanlı karar
banner598
Brüksel’de gerçekleşen gayri resmi Avrupa Konseyi’nin, “Türkiye’nin tutumunu doğrudan Varna’da yapılacak zirve toplantısının gerçekleştirilmesiyle ilişkilendirerek, Ankara’ya mesaj gönderdiği” ifade edildi.
   Politis gazetesi, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi Güney Kıbrıs ve Yunanistan karşısındaki tutumunu değiştirmeye çağırdığını, aynı zamanda Kıbrıslı Türklere atıfta bulunulmadan, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” egemenlik haklarına destek belirtildiğini yazdı.
   Gazeteye göre, AB’nin 27 ülkesinin tezini yorumlayan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ise açıklamasında, Rum Yönetimi ile Yunanistan’ı destekleyerek, Türkiye’den Ege ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki faaliyetlerini hemen durdurmasını istedi.
   Tusk, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki araştırmaları konusunda ise “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal kaynaklarıyla ilgili araştırma yapma ve bunlardan istifade etme konusunda mutlak hakkı bulunduğunu ve bu hakkın, AB hukuku ile BM’nin Deniz Hukukundan kaynaklanmakta olduğunu” savundu.
   Gazete, açıklamada Kıbrıslı Türklerin haklarına atıfta bulunulmamasının ise dikkat çekici olduğunu ifade etti.
   Öte yandan gazete “Türkiye’ye Sert Mesaj- Varna Türkiye’ye Bağlı- AB’den Net Kınama- Lefkoşa Memnun” başlıklarıyla iç sayfadan da yer verdiği haberinde, Avrupalı liderlerin “Türkiye’nin Kıbrıs ve Yunanistan karşısındaki tutumunu net bir şekilde kınadığını öne sürdü.
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın bu ortak Avrupa tutumunun şekillenmesinde katalizör rol oynadıklarını kaydeden gazete, Anastasiadis ile Çipras’ın özellikle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan büyük destek aldıklarını belirtti.
   Gazete “Avrupa Konseyi Başkanı Tusk’un dün Brüksel’de gerçekleştirilen gayri resmi görüşmenin ardından söylediği gibi, Türkiye’nin yasadışı ihlallerinin bu kadar net bir şekilde kınanması ve Varna toplantısının Türkiye’nin tavrıyla ilişkilendirilmesiyle birlikte, Avrupa-Türkiye ilişkilerinin, artık her şeyin Tayyip Erdoğan’ın tutumuna bağlı olacağı bir döneme girmekte olduğunu” ileri sürdü.
   Gazeteye göre, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Avrupa tutumu karşısındaki tepkilerinin yoğun olacağı tahmininde bulunan diplomatik kaynaklar ise, Ankara’nın Ege ve Kıbrıs’taki durumun tırmandırmasını ise ihtimal dışında bırakmıyor.”
   Gazete, Brüksel’de “Erdoğan’ın bu görüşmeye önem vermesine rağmen, Avrupalılara tepki olarak, en nihayetinde Varna’ya gitmemeye karar verme gibi uç bir tutum sergilemesinin ihtimal dışında bırakılmadığını” belirtti.

Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2018, 12:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473