banner564

Türkiye’ye dört koldan saldırı

Müzakere masasını yumruk vurarak terk eden Anastasiadis, Atina’da ‘yeni strateji’ geliştirdi

Türkiye’ye dört koldan saldırı
banner598
   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile son görüşmesinde masaya yumruk vurarak, müzakereleri tehlikeye sokan Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, Atina’ya gerçekleştirdiği sürpriz ziyaretin sonuçları Rum medyasında yer aldı.
   Atina ziyaretinde, Türkiye’yi kıskaca alacak yeni bir strateji üzerinde uzlaşıya varıldığını yazan Rum basını, sadece AB ülkeleri değil,İsrail ve Mısır’ı da içine alacak bir eylem planı ile Ankara’yı köşeye sıkıştırma klararı alındığını iddia etti.
   Simerini gazetesi “Kıbrıs, AB’nin Sorunu... Atina ve Lefkoşa, Ankara’ya Baskı Yapılması İçin AB’yi, ABD’yi ve Bölgesel Güçler İsrail ve Mısır’ı karıştıracak” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in adaya mutlu döndüğünü bildirdi.
   Habere göre Yunan siyasi partileri, Rum liderine müzakere sürecinde tam destek verdi. Tek istisna, AB’nin ve NATO’nun yardımcı olamayacağı görüşüne sahip olan Yunanistan Komünist Partisi ile AB ve ABD unsurlarının süreçte aktif değerlendirilmesine temkinli yaklaşan ve ‘2’nci Annan Planı’na sürüklenip bizi her zaman destekleyen Rusları dışarıda bırakmayalım’ uyarısında bulunan Bağımsız Yunanlar idi.

Müzakereleri ciddiye alsın

   Ankara’ya “müzakereleri ciddiye alması için baskı yapılmasını sağlamak maksadıyla AB, ABD, Akdeniz ve Ortadoğu’daki diğer güçler, özellikle de İsrail ve Mısır’ın müdahil olması için Rum ve Yunan hükümetlerinin derhal inisiyatif alması kararlaştırıldı. 
   Yunanistan Başbakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmeler sırasında AB’nin Kıbrıs sorununda bugüne kadar ortaya koyduğu; ‘Kıbrıslılar bir çözümde anlaşırsa biz altına imza atmaya hazırız’ doktrininin “artık geçerli olamayacağı, Brüksel’in, sorunun parçası olması gerektiği” söylendi.  
   Anastasiadis’le görüşmesinin ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Vekili ve Dışişleri Bakanı’na AB’nin Kıbrıs sorununa muhtemel doğrudan müdahiliyetinin başlangıçta, BM’nin özel temsilcisi gibi Avrupa Komisyonu’nun da bir Kıbrıs özel temsilcisi atamasıyla olup olamayacağı sorulduğu, Evangelos Venizelos, bu meseleyi Juncker ile görüşeceklerini söyledi. 

Venizelos Davutoğlu ile görüşecek

   Bu arada Yunanistan Dışişleri bakanı Venizelos, 4-5 Ağustos’ta Galler’de yapılacak NATO toplantısı çerçevesinde Türkiye Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmeye çalışacağını söyledi. Venizelos’un Davutoğlu ile BM Genel Kurulu için New York’a gittiklerinde görüşeceklerine de kesin gözüyle bakılıyor. 
   Venizelos, Davutoğlu’ndan, ‘Ankara’nın taktiği nedeniyle batağa saplanan müzakere prosedürünün ilerlemesi için işbirliği’ isteyecek.

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2014, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474