banner564

Türkiye’yi dışlamanın maliyeti 800 milyon dolar

Mısır ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan doğal gaz anlaşmasının maliyeti oldukça yüksek

Türkiye’yi dışlamanın maliyeti 800 milyon dolar
banner598

   Güney Kıbrıs’tan çıkarılması planlanan doğalgazın denizaltı borularla Mısır’a taşınmasını öngören anlaşmanın imzalandığı, maliyetin 800 milyon doları bulacağı bildirildi. 

   Alithia gazetesi “Büyük Proje Ete Kemiğe Büründü” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile Mısır Petrol Bakanı Tarek El Molla’nın, Güney Kıbrıs’ta bir araya gelerek, devletlerarası anlaşmaya imza attığını yazdı. 

Habere göre, bakanlar ve imza töreninde hazır bulunun Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Temsilcisi Anne-Charlotte Bournoville, anlaşmayı, Güney Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’den çıkarılacak doğalgazın kalkındırılması adına bir dönüm noktası olarak değerlendirdi. 
   İmza töreninde konuşan Rum Enerji Bakanı Lakkotripis, anlaşmayla, doğalgazın Güney Kıbrıs’tan Mısır’a taşınmasının hedeflendiğini belirtti. 
   Bu anlaşmayla iki ülkenin “Münhasır Ekonomik Bölgeleri (MEB)” arasında denizaltı boru hattının inşası, işleyişi ve güvenli bir şekilde geliştirilmesinin sağlanacağını ifade eden Lakkotripis, önümüzdeki 30 gün içerisinde iki ülkenin Enerji Bakanları ve düzenleyici makamların katılımıyla ortak bir izleme komitesinin oluşturulacağı bilgisini verdi.  
   “Bugünkü anlaşma sadece Kıbrıs için değil, tüm Doğu Akdeniz Bölgesi için bir dönüm noktasıdır” diyen Lakkotripis, bunun, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki, daha somut olması gerekirse Afrodit yatağı içerisindeki doğal zenginliklerden tüm “Kıbrıslıların” yararına etkili bir şekilde istifade edilmesi amacında önemli bir adım olduğu değerlendirmesinde bulundu. 
   Lakkotripis, bu sayede, hidrokarbon üretme ve taşıma altyapılarına yönelik yatırımların cezbedilmesi için gereken sinerjilerin yaratılması anlamında Doğu Akdeniz ülkelerinin ortak çabalarının güçlendirildiğine dikkat çekti. 

Anlaşma kâğıt üstünde kalabilir
Harvagi gazetesi “Doğu Hattına Doğalgaz Lazım” başlığıyla verdiği haberinde, Rum Hükümetinin, Mısır’a doğalgaz satışına ilişkin ticari anlaşma imzalamadan yapılan devletlerarası anlaşmanın kağıt üstünde kalacağı yorumunda bulundu. 
   Ticari anlaşmanın olması için öncelikle (12’inci parselin ruhsatlarına sahip olan) Noble-Delek-Shell konsorsiyumuyla yapılan anlaşma için müzakerelerde bulunulması gerektiğini kaydeden gazete, konuyla ilgili müzakere grubu 21 Ağustos tarihinde kurulmuş olmasına rağmen Hükümetin, hazırlık ve koordinasyon çalışmaları yaptığını belirtti. 
   Haberde, Mısır gazetesi Al Ahram’da yayımlanan haberde, Molla’nın geçmişte, boru hattının maliyetinin 800 milyon dolar olacağı yönünde açıklama yapmış olduğu aktarıldı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473