banner564

100 gün çok

Yeni yasama yılının açılışında konuşan YDP Genel Başkanı Arıklı, Meclis tatilinin kısaltılmasını gündeme getirdi

100 gün çok
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 9. Dönem 3. Yasama Yılına dün saat 10.30’da Başkan Vekili Zorlu Töre başkanlığında başladı. 

Toplantıyı, Cumhurbaşkanı’na vekâlet eden Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral, Başsavcı Behiç Öztürk, eski parlamenterler ve aralarında bazı kurum müdürlerinin de bulunduğu konuklar izledi.
Meclis Başkan Vekili Zorlu Töre ilk olarak vefat eden Erol Kazım Andaç ve Oktay Feridun’a rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.
Meclis Faaliyet Raporu’nun okunmasının ardından ilk sözü Başbakan Ersin Tatar aldı. 
Tatar, verimli ve üretken çalışmalarla dolu bir dönem temennisinde bulundu. 
Adadaki varlığını ilelebet sürdürecek olan Kıbrıs Türkünün Cumhuriyet Meclisi çatısı altında tüm sorunların konuşulacağını, demokrasiye sahip çıkılacağını belirtti. 
Millete yönelik her saldırının karşısında Meclis’in duracağını dile getiren Tatar, hükümetin 130 gündür görevde olmasına rağmen Meclisin yaz tatilinde olması ile yapılacak yasaların ertelendiğini belirtti. Tatar, yaz aylarında özverili bir şekilde toplantılarını sürdürenlere teşekkür etti. 
Halkın refah ve mutluluğunu sağlayacak düzenlemeler için hep birlikte çalışacaklarını söyleyen Tatar, Meclisin yıpranmaması, sonuç alıcı bir yer olmasının halka karşı bir sorumluluk olduğunu ifade etti. 
Tatar, Kıbrıs konusunda ekonomi siyasi ve diğer konularda hizmet için iktidar muhalefet birlikte çalışılmasının en temel ihtiyaç olduğunu belirtti. 
Tatar, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya da New York temasları hakkında bilgi vermesi çağrısında bulundu. 
Kıbrıs konusunda sonuç odaklı çalışmalar ve yeni açılımlar yapılması gerektiğini söyleyen Tatar, “Bakanlar Kurulu kararı ile Kapalı Maraş’a adım atılması buna örnektir” dedi. 


Arıklı: 100 günlük tatil rahatsız etti
Ardından YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı kürsüye çıktı. 100 günlük Meclis tatilinin hem halkı hem de kendisini rahatsız ettiğini dile getiren Arıklı, hazırlanacak mini anayasa paketinde bu konunun da ele alınmasını ve tatilin kısaltılmasını diledi. 
Sıkıntıların katmerlenerek devam ettiğini söyleyen Arıklı, sorunların çözülebileceğini düşünmediğini söyledi. 
Önceki dönemde Türkiye’den kaynak gelmediğinin öne sürüldüğünü ancak artık protokollerin de imzalandığını kaydeden Arıklı buna rağmen protokolde söz verilen birçok maddenin uygulanmadığını ve uygulanacak gibi görülmediğini kaydetti. 


Denktaş: Maliye ile ilgili yasalar geçmeli
Meclis Genel Kurulu’nda söz alan DP adına Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş, Andaç ve Feridun’a rahmet ailelerine başsağlığı diledi. 
Denktaş, Başbakan Tatar’ın “hükümete gelir gelmez döviz düştü faizler aşağı indi”  sözlerini eleştirdi. 
Denktaş, Meclis’in kapalı olduğu dönemin hükümetin atacağı adımları düşünmesine fırsat veren bir dönem olduğunu ancak hükümetin bunu yapamadığını savundu.
Daha fazla yasanın geçebilmesinin önemli olduğunu dile getiren Denktaş, özellikle maliye ile ilgili yasaların geçmesi gerektiğini belirtti. 

Özyiğit: Çetrefilli bir dönemden geçiliyor
TDP Başkanı Cemal Özyiğit, Andaç ve Feridun’un yanı sıra İlker Kılıç’a da rahmet diledi. 
Kıbrıs sorununa değinen Özyiğit, “çetrefilli bir dönemden geçildiğini” söyleyerek, yaklaşılmasına rağmen barışa ulaşılamadığını söyleyerek, yeni arayışlara girmenin doğru olmayacağını kaydetti. 
Akıncı’nın temasları sonrasında bilgi vereceğini, tutanakların da Meclis’e gönderileceğini kaydeden Özyiğit, Meclise bilgi verilmediği görüşlerine anlam veremediğini söyledi. 
Özyiğit, Kıbrıs sorununda gidilecek yolun belli olduğunu, uçsuz bucaksız müzakere sürecinin kimse tarafından arzu edilmediğini, siyasi eşitliğin, kararlara etkin katılımın, garantörlüğün devamının olmazsa olmaz olduğunu belirtti. 

Özersay: Katkı ve eleştiri bekliyoruz
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakan Kudret Özersay  Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, ülkenin menfaati için Meclis çatısı altında birlikte hareket edilmesi, asgari müştereklerde bunu göz önüne alarak bir duruş sergilenmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmasına Erol Kazım Andaç ve Oktay Feridun’a rahmet dileyerek başlayan Özersay, ülkenin çok da kolay olmayan bir dönemden geçtiğini, talihsizlikler yaşandığını, ciddi doğal afetlerin de olduğu zor bir dönem olduğunu kaydetti.
Özersay kısa süre sonra başlayacak bütçe görüşmelerinde hangi bakanlığın neyi yapması gerektiği göz önüne alınırken herkesin ülkenin imkanlarını göz önüne alarak bir duruş ortaya koyması gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki dönemde Meclis’te bekleyen birkaç yasaya değinen Özersay, “Nereden Buldun Yasası’nın” geçmesinin bir o kadar daha önem kazandığını belirtti.
Özersay önümüzdeki dönemde Vatandaşlık Yasasının meclis gündemine geleceğini de söyledi.
Özersay hükümetin muhalefetten katkı ve eleştiri beklediğini de dile getirdi.

Erhürman: Çatışma değil uzlaşı kültürü… 
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da, yeni asama yılının hayırlı olması dileğinde bulundu. 
Erhüman, çatışma değil uzlaşma kültürünün hakim olacağı bir dönem temennisinde bulunarak, tüm kesimlerin elini taşın altına koymasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 
Türkiye ile imzalanan protokollerin amacının kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi yaratmak olduğunu söyleyen Erhürman, “Dönüp dolaşıp şu noktaya geliyoruz. 20 Temmuz’da protokol imzalandı, eylül ayında resmi gazetede yayımlandı. Biz ancak o zaman gördük protokolü” dedi. Erhürman, yapılan açıklamalar ile Resmi Gazete’de yayımlanan rakamların farklı olduğunu söyledi. 
Erhürman, uzlaşı içinde olmanın en önemli şartlarından birinin de bilgi sahibi olmak olduğunu bunun gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. 
Konuşmaların ardından resepsiyona geçildi. 
Bir sonraki oturum 7 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473