banner564

101 milyon arttı

Bankaların tahsili gecikmiş alacakları 675 milyon TL’ye ulaştı

101 milyon arttı
banner598
   KKTC Merkez Bankası Başkanı Bilal Şan, bankaların tahsili gecikmiş alacaklarının 101,6 milyon TL artışla 675 milyon TL’ye ulaştığını belirtti.
   Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San açıklamasında, içinde bulunulan dönemde belirsizliğin, anlamının aksine küresel piyasaların seyrini belirleyen ana etken (belirleyici) olma konumunu sürdürdüğünü ifade etti.
   Küresel etkenler ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin, TL’de değer kaybını artırdığına işaret eden San, küresel ekonomik koşulların daha kötüye mi yoksa daha iyiye mi gideceğinin bilinmediğini kaydetti.
   KKTC Merkez Bankası’nın finansal istikrarın desteklenmesi yönündeki çalışmalarına devam ettiğini belirten San, bu çerçevede önemli bir altyapı yatırımı ve hizmeti olan yurt içi elektronik ödeme sistemi EÖS’ün 26 Haziran’da hizmete sunulduğunu belirtti.
   Dr. Bilal San, KKTC bankacılık sektörü aktif toplamının 16,1 milyar TL seviyesine ulaştığını, 2015 yılı ikinci çeyrek döneminde sektörün en önemli fon kaynağı olan mevduatın 13 milyar TL’ye, brüt kredilerin 10,3 milyar TL’ye yükseldiğini ve mevduatın krediye dönüşüm oranının ise yüzde 79,61 olarak gerçekleştiğini, bir yıllık dönemde tahsili gecikmiş alacaklar (TGA) toplamının 101,6 milyon TL artarak 675 milyon TL’ye ulaştığını belirtti.
   Bankacılık sektörü özkaynak toplamının da 1,5 milyar TL seviyesinde olduğunu ifade eden San, bankaların taşıyabileceği muhtemel kur riskine yönelik düzenlemeler sayesinde dövizdeki dalgalanmalardan asgari düzeyde etkilendiklerine, bankacılık sektörü bilançosunun net uzun pozisyonda olmasından ötürü kur hareketlerinin olumsuz tesiri bulunmadığına vurgu yaptı.

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2015, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473