banner564

18 milyon kasada

Çiftçiler, Tarım Bakanını rehin aldıklarını açıkladı, Denktaş, “Misafir edildiklerini” söyledi

18 milyon kasada
banner598
Çiğdem AYDIN
   Çiftçiler ve hayvancılar, kuraklık tazminatı ödemelerinin geciktiği gerekçesiyle dün Tarım Bakanlığı’nda şok eylem yaptı.
   Toplu halde bakanlık binasına yürüyen çiftçiler, Bakan Nazım Çavuşoğlu’nun odasına girerek eylem başlattı. Bu esnada Diyalog’u arayan eylemciler “Bakanı rehin aldık, ödeme yapılıncaya kadar buradayız”dedi. Bakan Çavuşoğlu, eylemcilere çay, kahve, meyve suyu ikram ederek gönüllerini almaya çalıştı.
   Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, ‘Yasa dışı’ bir ödeme yapmayacağını bildirdi.
Diyalog’a yaptığı açıklamada; eylemcilerin bakanlıkta misafir edildiğini, Çavuşoğlu’nun rehin alınmadığını söyleyen Denktaş, “Çiftçilerin 18 milyonu hazır ama onların da yapması gerekenler var. Onları yerine getirmeden ödeme yok” açıklamasında bulundu.

Bakanlığa polis takviyesi yapıldı
Eylemcilerin bakanın odasına izinsiz girmesi sonrasında binaya polis takviyesi yapılmasına rağmen eylemcilere herhangi bir müdahale yapılmadı.
Çavuşoğlu, polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı bakanlık binasında hayvancı ve üreticilerle çeşitli görüşme ve toplantı yaptı.
Kuraklık ödemelerinin Tarım Sigorta Fonu’nun borçlandırılarak yapılmasına karşı çıkan Çiftçiler Birliği, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği üyeleri, dün akşam saat 20.00 sıralarında eylemlerini sonlandırarak sadece Tarım Sigorta Fonu’nun yaptığı toplantıyı izlemek amacıyla yönetim düzeyindeki temsilcilerini bakanlıkta bıraktılar.

Denktaş: Rehin almadılar…
Diyalog muhabirinin konu hakkında görüşüne başvurduğu Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Eylemi, beni yasal olmayan bir şekilde ödeme yapmam için zorlama girişimi olarak değerlendiriyorum. Ayrıca bakanı rehin almadılar hepsi bakanın misafirleri idi” dedi.

Paraları hazır ama…
Çiftçilerin talep ettiği paranın 18 milyonun hazır olduğunu aktaran Denktaş konuşmasının devamında şunları aktardı, “Bu paranın ödenebilmesi için önce bürokratik işlerinin tamamlanması gerekir. Paraları hazırdır ayın 18 inden beri içerde bekliyor. Ama kendileri mevcut yasalara göre yapmaları gerekenleri yapmadıkları için bu parayı veremiyorum. Tarım Sigorta Fonu vardır yönetimi yıl içinde oluşacak gelirlerini temlik etmediler. 18 milyon TL içeride hazırdır. Üstelik bu para Türkiye'den de gelmedi ben kendi bütçemden ayırdım. Yıl içindeki borçlarını düşüp avans olarak verelim diyorum ama bildirim yapmıyorlar. Yasal olarak yapmak zorundadırlar. Yapmazlarsa ben bu parayı vermem. Kimse yasa dışı hareket etmemi beklemesin. Gelirlerini temlik etsinler vereyim.”

Şahali: Uyarmıştık 
Eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bakanlık görevini devrederken Nazım Çavuşoğlu'nu Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) Genel Tarım Sigortası Fonu'na olan borcunu hemen ödemesi konusunda uyardıklarını anımsattı.
Şahali, çiftçi ve hayvancıların Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndaki eylemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kıbrıs Türk çiftçisinin kara gün dostu Genel Tarım Sigortası Fonu'na sahip çıkmak için ayaklandığını savunan Şahali, “Haklı ve yurtsever bir tavırdır, saygıyla selamlanmalı, desteklenmeli” dedi.
Bakanlığın hiçbir mazerete sığınmadan TÜK'ün sigortaya olan borcunun ödenmesini sağlamak zorunda olduğunu ifade eden Şahali, hükümetin derhal yasalara uygun biçimde, sigortaya kaynak sağlaması ve söz verdiği kuraklık tazminatlarını ödemesi gerektiğini savundu.

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2017, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474