banner564

2018’de yapılacak

Halk Meclisi aracılığı ile çağrıda bulunan Altınova köylülerinin yol sorununu Angolemli Meclis’e taşıdı, Bakan Dürüst söz verdi:

2018’de yapılacak
banner598
Diyalog TV’de yayınlanan Halk Meclisi programında seslendirilen İskele’ye bağlı Altınova ve çevre köylerinin yol isyanı, dünkü Meclis Genel Kurulunda gündeme geldi.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli Meclis’te söz alarak Altınova ve civar köylerde yaşanan yol sorununu anlattı, çözüm bulunmasını istedi.
Angolemli konuşmasında, “Biliyorsunuz ülkemizde Diyalog TV var, Halk Meclisleri her Salı akşamı bir yerleşim yerinde canlı yayın yapmaktadır. Son gittiğimiz Altınova köyüydü ondan önce Topçuköy’dü, orada halkın şikâyeti şu; Topçuköy ve Altınova arasındaki yol tamir edilmiyor, dolayısı ile Altınova’dan Topçu köye gitmek için kilometrelerce başka bir güzergâhı takip etmeniz gerekiyor. Hem Topçuköylülerin hem Altınonvalıların şikâyetleri vardır. Mutlaka ve mutlaka bu köyler arası yolun mesela Topçuköy’den Altınova’ya, aynı zamanda orada bulunan Ardahan’a bir yandan Çınarlı’ya giden yolların mutlaka yapılması gerekir, çünkü orada insanlarımız büyük güçlüklerle karşı karşıya kalmaktadırlar.”

Dürüst: 2018’in ilk işi 
Angolemli’yi yanıtlamak için kürsüye çıkan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de söz konusu yolun asfaltlanmasının 2018’in ilk işlerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Altınova’ya yaptığımız ziyarette oradaki telekomünikasyon hatlarının ve direklerinin eksik olduğunu gördük, o kırsal kesim arsalarının tümüne telekomünikasyon altyapısını da götürdüğümüzü de vurgulamak istiyorum. 2018’in ilk birkaç işinden biriside Altınova ve Topçuköy olacaktır.”

Soruşturma önergeleri reddedildi…
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün saat 10.45’te Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. 
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP milletvekillerinin sunduğu soruşturma önergeleri görüşüldü. İlk olarak, CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin birlikte sunmuş olduğu, Başbakan Hüseyin Özgürgün Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi görüşülerek, reddedildi. Genel Kurul’da CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin sunduğu, “Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi” görüşülerek, oy çokluğuyla reddedildi. Dünkü  Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’unda CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin birlikte sunmuş olduğu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi de görüşülerek reddedildi.
Erhürman: Zarara uğratılıp uğratılmadığı önemli
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak, CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin birlikte sunmuş olduğu, Başbakan Hüseyin Özgürgün Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi görüşüldü. Konuyla ilgili konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ceza Yasası’ndan madde okuyarak, görevi ihmal suçunun gerçekleşmesi için kamu zararı ve başkalarına menfaat sağlanması unsurlarının arandığını, Başbakanın görev yetki ve sorumluluklarını anımsatarak, düzeltici önlem almanın görevi ve yükümlülüğü olduğunu kaydetti.
UBP-DP hükümeti döneminde Bakan Dürüst’ün önerisiyle Ercan’daki sözleşmenin dört yıl uzatılması kararı verildiğini belirten Erhürman, imzalanan ek sözleşmenin içeriği ve kamunun zarara uğratılıp uğratılmadığının önemli olduğunu belirtti. Erhürman, Dürüst’ün ifadelerinden buna yönelik bir inceleme ve hesaplama yapılmadığının anlaşıldığını savundu.

Özgürgün: Erhürman, mahkemedeymiş gibi davranıyor
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Erhürman’ın mahkemedeymiş gibi davrandığını, buranın Meclis olduğunu belirtti. Özgürgün, yapılan eleştirilerden rahatsızlık duymadığını, eleştiri yapanın kalitesini gösterdiğini, yargılayacak olanın halk olduğunu ifade etti.
 “Bizim hesap vereceğimiz halktır” diyen Özgürgün,  seçimin yakın olduğunu, Erhürman’ın iddialarını halka anlatabileceğini, en önemli yargı organının halk olduğunu kaydetti.

“Siyasetçinin yargısı halktır”
Özgürgün, “Alnım göğsüm açık. Halka gidelim, siyasetçinin yargısı halktır. Halka gitmekten korkmayın” dedi.
Ana muhalefetin soğuk savaş taktiğini iyi bildiğini söyleyen Özgürgün, Erhürman’ın siyasette emekleme döneminde olduğunu, siyasetin meydanda yapıldığını, halktan takdir almanın önemli olduğunu ifade etti. Özgürgün, Erhürman’ın hitap tarzını ilk defa Meclis’te gördüğünü, kendisini mahkemede sandığını söyledi.

Dürüst: Başsavcı görüşüyle onaylandı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan Havalimanı ile ilgili taraflar mutabık kaldıkça ek sözleşme imzalanabileceğini, sürenin uzatılabileceğini,  oluşacak zararın devlet tarafından tazmin edileceğini, bunun sözleşmelere uygun olduğunu söyledi. Dürüst, bunun Başsavcı görüşüyle de onaylandığını belirtti.
Hukuken herhangi bir suç işlenmediğini dile getiren Dürüst, ek sözleşme imzalanıp Bakanlar Kurulu’nda onaylandıktan sonra alınan kararların Başsavcılık’a, Sayıştay’a ve diğer makamlara gönderildiğini söyledi.
Başsavcı’nın Meclis Başkanlığı’na gönderdiği yanıtı okuyan Kemal Dürüst, Hukuk Dairesi’nin Meclis komitesinin bulgularında cezai soruşturmaya yer olmadığı görüşünü verdiğini dile getirdi.
    
“Ülkeyi tek havalimanına mahkum eden hangi hükümetti?”
Dürüst, “Geçitkale Havalimanı’na elektrik direkleri dikerek, ülkeyi tek havalimanına mahkum eden hangi hükümetti? diye sordu. Dört yıl süre uzatılması konusuna değinen Dürüst, yaşanan sorunların neticesinde bu uzatmanın yapıldığını kaydetti.

Ertuğruloğlu: Ombudsman beni hedef aldı
Hakkındaki önerge reddedilen Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, Erhürman’ın eleştirilerine cevaben yaptığı konuşmada, konunun ne zaman nasıl başladığının unutulduğunu, konunun Ombudsman’ın kendisini hedef alan bir açıklamasıyla gündeme geldiğini anımsattı.
Kendisinin neyin ne olduğunu defalarca anlattığını belirten Ertuğruloğlu, mükellefiyetin kendisinin iddia ettiği şekilde var olup olmadığının tartışıldığını kaydetti.
“Ercan konusunun ‘sözde’ değerlendirildiğini ve hala doğruya gidilmediğini” söyleyen Ertuğruloğlu, Ercan İhale şartnamesinde yer alan bazı maddeleri anımsattı.
Ercan konusunda gerçekler saptanmadan, konunun değerlendirilemeyeceğini ve kimin hatalı olduğunun belirlenemeyeceğini ifade eden Ertuğruloğlu, 2 ödeme konusunda devletin hiçbir mükellefiyeti olmadığını kaydetti.
Ertuğruloğlu, devleti zarara uğratmadığını ve tüm suçları reddettiğini vurguladı. Konuşmalar ardından oylamaya geçildi ve Tahsin Ertuğruloğlu hakkında Meclis’te Soruşturması Açılması Önergesi, oy çokluğuyla reddedildi. Önergenin oylanmasının ardından güncel konuşmalara geçildi.

Güncel konuşmalar yapıldı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’unda Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi’nin reddedilmesi ardından güncel konuşmalara geçildi.

Şahali: Poliste idari zafiyet var
Polis Teşkilatı’nın Huzuru konusunda ilk güncel konuşmayı yapan CTP Milletvekili Erkut Şahali, son zamanlarda Meclis’te, poliste meydana gelen terfilerin araştırılması için 2 kez özel komite kurulduğunu anımsattı.
Poliste bir idari zafiyet olduğunu savunan Şahali, polisin halka doğru hizmet verebilecek şekilde yönetilmediğini ileri sürdü.

Erçal’ın gündemi trafik kazaları idi
CTP milletvekili Hüseyin Erçal, “Önlenemeyen Trafik Kazaları” konusunda yaptığı güncel konuşmada, son zamanlarda meydana gelen trafik kazalarına dikkat çekerek, üst kademe yöneticiliğine kadar atanmış bir kişinin ehliyet usulsüzlüklerinden mahkemeye çıkarılmasını eleştirerek, sorguladı.

Angolemli: İnsanlar değil araçlar düşünüldü
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “Ulaşımda altyapı sorunları” konusunda güncel konuşma yaptı. Trafiğin artık can pazarı olduğunu, trafiğe önem verilmezse her geçen gün trafik kazalarının artacağını ifade eden Angolemli, yıllarca insanların değil, araçların düşünüldüğünü, adaya sol direksiyonlu araçlarının sokularak kazaya davetiye çıkarıldığını kaydetti.
Kavşakların ışıklandırma sorununa değinen Angolemli, bu durumun yol açtığı trafik kazalarına dikkat çekti. Gerekli yerlerde üst geçitlerin olmamasını da eleştiren Angolemli, kavşaklarda güvenli geçitlerin olmasının gerekliliğine işaret etti. 
     Trafikte kırmızı ışıkta geçenler için caydırıcı önlemler alınması gerektiğini ifade eden Hüseyin Angolemli, yaya geçitlerinde de caydırıcılık olmadığını vurguladı.

Candan, 19 vekilin önerisini değerlendirdi
CTP milletvekili Armağan Candan, “Son siyasi gelişmeler” konusunda yaptığı güncel konuşmada, Kıbrıs konusuna ilişkin 19 milletvekilinin imzaladığı önergeye dikkat çekerek, yapılan ivedilik başvurusundan geri adım atıldığını belirterek bunu değerlendirdi.
Bu konuların bir eşgüdüm içerisinde ele alınması gerektiğine işaret eden Candan, müzakere sürecinin Güney Kıbrıs’taki seçimlerden yani Şubat sonrasında yeniden başlayacağını düşünerek, insanların Ocak ayında yapılacak genel seçimlerde ona göre hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Töre: Devletten vazgeçilemez
CTP Milletvekili Armağan Candan’dan sonra söz alan UBP Milletvekili Zorlu Töre; “Cumhuriyet fazilettir, egemenliktir’ konusunda bir güncel konuşma gerçekleştirdi.
Ülkede ‘barışsever’ ve ‘savaş isteyenler’ şeklinde yapılan yorumların doğru olmadığını, herkesin barıştan yana olduğunu ve barış istediğini ifade eden Töre, ancak barış yapılacak diye Kıbrıs Türkü’nün temelleri 1974’te atılan devletinden vazgeçmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.
Her koşulda barışı isteyenlerin Rumların yaklaşımını görmemezlikten geldiğini savunan Töre, oysa gerçek barışı isteyenlerin KKTC’nin yaşatılmasını savunanlar olduğunu belirtti.
Töre, Kıbrıs Türkü’nün koruyucusunun devleti, özgürlüğünün teminatının ise Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu ifade etti.

“Türk ordusu adadan çıkarılamaz”
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın müzakerelerle ilgili Meclis’e bilgi vermediğini savunarak, yola KKTC ile devam edilecek ise niye sonuç odaklı kapalı sürece ‘evet’ diyerek olumlu yaklaşıldığını soran Töre, bununla ilgili soru önergesinin ilgili komiteye gitmesi ve orada görüşülmesini istediklerini söyledi.
     Töre, Türk Ordusu’nun adadan çıkarılamayacağı, KKTC Devleti’nin dağıtılamayacağı ve Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasındaki eşitlik ve egemenliğin korunacağını kaydetti.
     Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun Kıbrıs sorununun çözümünün BM parametreleri ile olmayacağı, ray değişikliğinin gerektiği yönünde açıklamalarını anımsatan Töre,  yapılacak erken seçimlerde KKTC ve Türk Ordusuna sahip çıkmak isteyenleri sandığa gitmeye çağırdı.
Konuşmadan sonra Meclis Genel Kurul toplantısında soru kısmına geçildi. 
Soru soran milletvekillerinin salonda hazır bulunmamaları nedeniyle bu kısım da geçilerek, toplantı tamamlandı.
Meclis Genel Kurulu bir sonraki birleşimini 6 Kasım Pazartesi saat 10:00’da yapacak.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2017, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474