banner564

3 temel şart

Diyalog’a yaptığı açıklamada “Toprak konusunun derinliğine görüşülmesi aşamasında dananın kuyruğu kopacak” diyen Eroğlu Güzelyurt’un pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi

3 temel şart
banner598
Çiğdem AYDIN
   Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan müzakere sürecinin kritik bir aşamaya geldiğini belirten Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu “Geri adım atamayacağımız 3 temel şartımız var” dedi.
   Bunların Toprak, Mülkiyet ve Garantiler olduğunun altını çizen Eroğlu “Toprak konusunun derinliğine görüşülmesi aşamasında dananın kuyruğu kopacak” dedi.
   Diyalog’un sorularını yanıtlayan Eroğlu, yıl sonunda referandum yapılacağı yönündeki açıklamalara karşın, henüz kritik başlıkların görüşülmediğini belirtti.
   Garantilerin değiştirilemeyeceğini vurgulayan Eroğlu, bu konuda Meclis kararı olduğunu anımsattı.
   Eroğlu şöyle dedi:
    “Öncelikli konularda toprak konusu, mülkiyet ve garantiler konusu bulunmaktadır. Bu konularda kesinlikle taviz verilmemelidir. Özellikle bu konular tartışılırken de dikkatli olmak gerekir. Rumların kirli oyunlarına gelerek taviz verir pozisyona girmemek lazım. Şu anda müzakerelerin akıbeti bu belirttiğim üç önemli konuya bağlıdır.” 

Uzlaşıları bilmiyoruz

   Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, liderler arasında hangi konularda uzlaşı sağlandığının bilinmediğini belirterek şöyle dedi:
   “Özellikle 2016 yılının sonunda referanduma gidileceği söylendi ve bu tarihe yaklaşıyoruz.  Bir kere bu tarih yaklaşmasına rağmen ana başlıklarda mülkiyette bir anlaşma sağlanamadı. Henüz bahsedilen kriterler halka anlatılmadı ve bir uzlaşı var mı yok mu belli değil. Toprak konusuna çok dikkat etmek lazım. Bana göre müzakere masasında dananın kuyruğu toprak konusunda kopacak.”
  “Garantiler konusunda Kıbrıslı Türklerin tavrı netti” diyen Eroğlu şunları kaydetti:
   “Hele böylesi bir durumda garantilere daha çok ihtiyaç vardır. Zaten meclis kararı, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesi gerektiğine işaret ediyor. Dolayısıyla bu konunun meclis kararına rağmen tartışılmasına gerek yoktur.”  
  
Güzelyurt ve Karpaz
   Eroğlu, Güzelyurt ve Karpaz’dan bazı bölgelerin verilmesine ilişkin görüşlerini de şöyle açıkladı:
   “Rumlar bir takım bölgelerde kanton bölge oluşturma çabası içerisinde ve bunu görüyorum. Böyle bir oyuna gelinmemelidir. Başbakanlık dönemimde de hep söyledim, Güzelyurt ‘u konu bile yapmam! Buraya yıllardır gelip yerleşen, burayı vatan bilen, topraklarına kök salan insanlarımız var. Bu insanların da Güzelyurt’un da pazarlığı söz konusu olamaz. Bize gelen bilgilere göre Karpaz’da özel statülü bölgeler yaratılmaya çalışıyor. Bu son derece sakıncalı bir durumdur.  Özellikle güvenlik ve iki bölgelilik açısından esnek davranılmamalıdır.
    Dönüşümlü başkanlık noktası ise bir diğer hassasiyetle üzerinde durmamız gereken bir konudur. Yani dönüşümlü başkanlık konusu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarında kabul edilmiştir ve bunu göz ardı etmeden süreci güçlendirmeliyiz. Dönüşümlü başkanlık, siyasi eşitliğin bir simgesidir. Bunun süresi tartışılabilir ama taviz verilemez.” 

Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2016, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474