banner564

300 milyon borç var

Kıb-Tek ile ilgili iki araştırma önergesi reddedildi

300 milyon borç var
banner598

 Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile ilgili 2 araştırma önergesi dün Meclis Genel Kurulu’nda reddedildi. Kurumun mali yapısının, elektrik fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerinin araştırılması için Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkan Vekilleri Özdemir Berova ve Dursun Oğuz'un sunduğu önergeler oy çokluğu ile reddedildi.

Genel kurulda ilk olarak Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı'nın “Ülkemizdeki Elektrik Fiyatlarının Fahiş Olması, KIB-TEK'in Sorunlarının Aşılması İçin Yapılması Gereken Hedeflerin Ortaya Çıkarılması”na ilişkin meclis araştırması açılması önergesi ele alındı. 
Genel kurul daha sonra Ulusal Birlik Partisi (UBP) Grup Başkan Vekilleri Özdemir Berova ile Dursun Oğuz'un sunduğu “KIB-TEK'in Mali Yapısının Ortaya Çıkması; Güç Artırım Santralleriyle Sistem Değişikliğinin (Fuel-Oil/Gaz) Gerekliliğinin Ekonomik Boyutu; Yüksek Elektrik Fiyatlarının Oluş Sebeplerinin Çıkarılmasına” ilişkin Meclis araştırması açılması önergesinin ön görüşmesi yapıldı.

Arıklı: Kıb-Tek stratejik bir kurum
İlk sözü alan önerge sahibi YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Kıb-Tek’in önemli bir stratejik kurum olduğunu söyleyerek, son üç yıldaki mali durumu ile ilgili bilgi verdi.
Arıklı, 2018 yılında yönetim değişikliğinin ardından kurumun zarara girdiğini, borçlanmanın giderek artığını, bir taraftan da kurumun yeni yatırım adı altında ihaleye çıkılacağını açıkladığını belirtti.
Dört jeneratör alınacağının belirtildiğini söyleyen Arıklı, yerli bir ihaleye çıkılacağını ve ihalenin kime verileceğinin belli olduğunu savundu.
Arıklı, dört jeneratörün alım gerekçesinin gaz ile uyum olduğunun söylendiğini, var olan jeneratörlerin de gazla uyumlu hale gelebileceğini ancak bunun yapılmadığını söyledi.
Kıb-Tek’in ihalelerinin iki üç firma tarafından paylaşıldığını ve kurumun çoktan özelleşmiş olduğunu iddia eden Arıklı, kimsenin kurumu denetleyemediğini ileri sürdü.
Arıklı, “Kıb-Tek’te ne olup bitiyor. Bunu anlayalım ve kamuoyuna aktaralım. Bir komisyon kuralım ve bunu araştıralım” dedi. Arıklı, Kıb-Tek’in 300 milyon TL borcu olduğunu belirtti ve bu konuda açıklama istedi. Ancak Arıklı’nın  bu sorusu cevapsız kaldı.

Amcaoğlu: Borçlar artıyor 
UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, araştırma önergesi verilmesinin nedenlerinin çok açık olduğunu belirtti. Amcaoğlu, kurumun bugün geldiği noktayla ilgili fikir ayrılıklarının ortada olduğunu söyleyerek, kurumun misyonunun ne olduğunu sordu.
Kurumun borçlarının yeni hükümetin göreve gelmesiyle sürekli arttığını dile getiren Amcaoğlu, dövizdeki düşüşün, birim fiyatlarına yansımamasının nedeninin ne olduğunun açıklanmasını istedi.

Nami: Faaliyetler açık ve şeffaf
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami de konuşmasında, soruşturma önergelerinin gerekçelerini değerlendirip, tümüne bugüne kadar birçok kez cevap verildiğini söyledi.
Kıb-Tek’in şeffaf ve açık şekilde faaliyet yürüttüğünü, bilançosunun da talep edildiği takdirde kurumdan alınabileceğini kaydeden Nami, gizli saklı hiçbir şey olmadığını ve araştırma konusu olacak bir icraat olmadığını belirtti.
İhaleye henüz çıkılmadığını, yapılanın ihaleye çıkma duyurusu olduğunu kaydeden Nami, geçmiş dönemden farklı olduklarını dile getirdi ve firma işaret etmemek adına bu duyurunun yapıldığını belirtti.
UBP döneminde 26 Ekim 2017’de alınan bir kararı kürsüden okuyan Nami, “Bir firmanın adı karara yazıldı ve buradan alınacak denildi. Şirket gösterme budur. Araştırma önergeleri bu tip icraatları yapanlarla ilgili yapılır” dedi.
Ön görüşmenin tamamlanmasının ardından ilk olarak Arıklı’nın sunduğu önerge oylandı ve oy çokluğuyla kabul edilmedi.

Berova: Üzülerek izledim
UBP Milletvekili Özdemir Berova da konuşmasında, mecliste dün araştırma önergeleri görüşülmesi esnasında hükümetin aldığı tavrı üzülerek izlediği söyledi. Berova, “İktidar vekilleri adına konuşan bakan kavramları birbirine karıştırdı. Araştırma önergelerinde suçlu aranmıyor” dedi.
Önergenin amacının, kurumun, elektrik fiyatlarına da yansıyan uygulamalarının denetimini sağlamak olduğunu söyleyen Berova, “Cebimizi yakan elektrik fiyatlarının nasıl oluşturulduğuna ilişkin önergenin ret edilmesini üzüntüyle karşıladım. Bu karartmanın nedenini de anlamadım” dedi.
Konuşmanın ardından ikinci önerge de oy çokluğuyla reddedildi. Oylamanın ardından güncel konuşmalara geçildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474